Heikki Tuomikoski oli Limingan kunnanvaltuuston ensimmäinen puheenjohtaja, joka istui kunnanvaltuustossa vuosina 1910–1924 ja myös johti sitä koko ajan. Sitä ennen hän toimi yhdeksän vuoden ajan kuntakokouksen esimiehenä. Heikki Tuomikosken isä Antti Tuomikoski oli myös aktiivisesti mukana Limingan kunnalliselämässä ja sai kunnallisista sekä muista ansioistaan kunnallisneuvoksen arvon. Heikki Tuomikoski oli nähtävästi taitava asiakirjojen laatija, ja hän toimikin muiden töittensä ohella Limingassa jonkinlaisena yleiskirjurina ja laati esim. kauppakirjoja.

Heikki Tuomikoski oli nuoruudessaan antaumuksellinen nuorisoseuramies. Myöhemmin hän viljeli kotitilaansa, kuljetti hevosella postia Limingasta Pulkkilaan ja piti naimisiin mentyään sekatavarakauppaa Limingan kirkonkylässä. Vuonna 1899 hän oli Limingan kunnan edustajana suuressa lähetystössä, joka pyrki tuloksetta venäjän keisarin puheille viemään sortotoimenpiteitä vastustanutta kansalaisadressia. Suomalaisuusasia oli Tuomikoskelle läheinen; hän olikin Kaiku-lehden asiamies ja kirjeenvaihtaja sekä mainittua lehteä kustantaneen Oman kannan hallituksen jäsen.

Luonteeltaan avulias ja ystävällinen Tuomikoski joutui 1930-luvun laman aikana taloudellisiin vaikeuksiin antaessaan hyväntahtoisuudessaan kauppaliikkeestään runsaasti tavaraa luotolla. Rahojen ollessa vähissä monet paikkakuntalaiset jättivät velkansa maksamatta ja jatkoivat asioimista paikkakunnan muissa liikkeissä. Tuomikoski joutui luopumaan liiketalostaan, kaikesta kiinteästä omaisuudestaan ja jopa omistamastaan irtaimistosta. Viimeiset elinvuotensa hän vietti vaimonsa kanssa syntymäkodissaan Alatalossa veljensä Samuli Tuomikosken luona. Heikki Tuomikoski kuoli vuonna 1956 divisioonan sairaalassa Oulussa.

Lähdeluettelo

  • Ihalainen, Mikko: Kunnan väkeä. Liminkalaista kunnalliselämää vuodesta 1910 tähän päivään. 1995
  • Liminka 1477–1977. 1977
  • Eduskunta: Kansanedustajat 1907–, Antti Tuomikoski