Samuel Julenius syntyi Kauhavan kappalaisen pappilassa. Hän tuli Turun yliopistoon vuonna 1679. Julenius mainittiin taidokkaana puhujana, ja hän valmistui hyvin arvosanoin, minkä jälkeen hän toimi Pietarsaaressa pitäjänapulaisena ja pedagogina.

Samuel Julenius siirtyi Kuusamon kirkkoherraksi vuonna 1692. Hänen toimistaan ei ole jäänyt jälkipolville paljon tietoa, sillä vuonna 1730 kirkonkirjat tuhoutuivat Kuusamon pappilan palossa. Tiedetään kuitenkin, että Juleniuksen tehtäväksi tuli kirkon rakentamisen järjestäminen ja johto sekä pappilan saaminen.

Vuonna 1692 kuusamolaiset päättivät itse rakentaa seurakuntaansa oikean kirkon. Saman vuoden lopussa kirkkoherra Julenius anoi kuninkaalta, että kirkkorakennusten kustannuksia varten kannettaisiin kolehti. Kuningas Kaarle XI määräsikin kolehdin kannettavaksi kaikissa Turun hiippakunnan kirkoissa Kuusamon kirkon hyväksi. Vuonna 1693 kirkon paikasta syntyi kiista, jota käsiteltiin käräjillä asti. Julenius esitti kirkkoa rakennettavaksi puolen peninkulman päähän pappilasta järven toiselle puolelle, Mustosen talon maalle. Seurakuntalaiset pitivät paikkaa sopimattomana, koska Mustosen lahti oli matala, vetinen ja vaikeakulkuinen. Julenius taas väitti, että seurakunnan esittämälle paikalle oli vaikea kaivaa perustusta, koska oli maa kovaa ja kivistä. Asia ratkesi kuitenkin seurakuntalaisten hyväksi, ja kirkko valmistui vuonna 1694 nykyisen kirkon paikalle. Se oli puinen ristikirkko, noin 29 kyynärää pitkä, yhtä leveä ja enemmän kuin 10 kyynärää korkea. Tähän kirkkoon kuningas Kaarle XI lahjoitti Juleniuksen aikana kirkonkellon, jota varten rakennettiin kellotapuli kirkon eteläpuolelle.

Samuel Julenius riiteli itsensä väsyksiin seurakuntalaistensa kanssa kirkon paikan lisäksi monista muista asioista, muun muassa papin palkasta ja pappilan remontista. Hän lähti Kuusamon seurakunnasta jo vuonna 1699 ja astui Kruunupyyn sairaalaan saarnaajan virkaan. Vuonna 1708 Julenius siirtyi Hailuodon kirkkoherraksi, ja hän kuoli siellä vuonna 1717.

Vanhemmat

isä kappalainen Zacharias Julenius

Puoliso

Elisabet

Lähdeluettelo

  • Poukkula, Antti. 300-vuotisen Kuusamon seurakunnan paimenten kronikka. 1978.
  • Ervasti, Seppo: Johdatus Kuusamon historiaan.
  • Helsingin yliopisto, Ylioppilasmatrikkeli 1640–1852.