Kun 22-vuotiaalle Matti Heusalalle selvisi, ettei maanviljelyksestä tulisi hänelle elämäntehtävää sen ajan Kalajoen Etelänkylässä, hän kertomansa mukaan jätti kuokkansa paskahaan saveen ja lähti Amerikkaan timpuriksi Brooklynin pilvenpiirtäjä- ja siltatyömaille vuosiksi 1915–17. Paluumatkallaan Suomeen hän jäi Norjaan vuosiksi 1918–21, hankki alkukoulutuksen Hortenin teknillisen koulun huoneenrakennusosastossa, jatkoi Helsingin Teollisuuskoulussa ja sai päästötodistuksen 1924. Ammattitaidon hankittuaan hän toimi työnjohtajana 1925–27 helsinkiläisissä rakennusyhtiöissä ja vuodesta 1928 itsenäisenä urakoitsijana pääkaupunkiseudulla. Vilkas rakennustoiminta jatkui Rakennustoimisto Heusala & Co Oy:n puitteissa aina sotaan asti.

Vuonna 1949 Matti Heusala ryhtyi laivanvarustajaksi ja perusti Varustamo Heusala & Co Shipowners -yhtiön. Se omisti parhaimmillaan kolme keskikokoista alusta, jotka toimivat Itä- ja Pohjanmeren hakurahtiliikenteessä. Samanaikaisesti hän ryhtyi rahtaamaan muutakin tonnistoa Merirahtaus-Seachartering Oy -nimellä. Rakennustoiminta jatkui samanaikaisesti M. & V. Heusala Rakennustoimisto Oy -nimisenä yhtiön laajentaessa urakointikohteitaan ympäri maata.

Vuosien kuluessa hänelle kertyi mittava määrä erilaisia luottamustehtäviä: Vakuutusyhtiö Louhen hallintoneuvoston puheenjohtaja, Rakennusmestarien Säätiön perustajajäsen ja sen hallituksen puheenjohtaja, Työnantaja-rakennusmestariyhdistyksen jäsen, Rakentajain Konevuokraamo Oy:n johtokunnan varapuheenjohtaja, Helsingin Rakennusmestariyhdistyksen johtokunnan jäsen ja myöhemmin yhdistyksen kunniajäsen, Rakennusteollisuusliiton ja STK:n hallituksen jäsen.

Matti Heusalan vapaa-ajan harrastuksista ensimmäisellä tilalla oli ampumaurheilu. Hän oli pistooliammunnan kolminkertainen Suomen mestari ja edusti Suomea eri kilpailuissa mm. Italiassa 1935, Sveitsissä 1937 ja Saksassa 1940. Kielitaitonsa vuoksi hänet kutsuttiin toimimaan Suomen pistooliampujien joukkueen johtajana mm. Tukholman kilpailuissa 1947, Lontoon olympialaisissa 1948, Buenos Airesissa 1949 ja Kööpenhaminassa 1950.

Heusala otti osaa talvisotaan vapaaehtoisena pioneerijoukoissa ja jatkosotaan kotijoukkojen alaisissa erikoistehtävissä. Sotilasarvoltaan hän oli luutnantti. Teollisuusneuvoksen arvonimen hän sai 1965. Kunniamerkit: Vapaudenristi 4. lk, Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkki, Urheilun hopeinen ansioristi, Suomen Reserviupseeriliiton kultainen ansiomitali.

Vanhemmat

maanviljelijä Matti Matinpoika Nuorala eli Heusala ja Hilma Lusiina Juhontytär Siipola

Puoliso

4.6.1927 Katri Kyllikki Laaksonen, syntynyt 12.6.1903 Valkeala, kuollut 6.10.1984 Helsinki, vanhemmat rakennusmestari Konstantin Laaksonen ja Lyydia Aleksandra