[Kuva: Kivipirtti]

Separaattorin keksiminen synnytti aikoinaan meijeritoiminnan. Niinpä Tyrnävälläkin toimi useita pieniä kylä- ja talomeijereitä eri puolilla pitäjää. 1900-luvun alussa osuustoiminta-aatteen innoittamina Tyrnävän ja Ala-Temmeksen isännät päättivät perustaa Tyrnävän Osuusmeijerin seudun maidontuottajia varten. Meijeri aloitti toimintansa vuonna 1906.

Kivipirtti, alueen vanhin teollisuusrakennus, on harmaasta lohkokivestä rakennettu meijerin päärakennus. Meijerirakennuksesta oli tarkoitus tehdä niin suuri, että se pystyisi vastaanottamaan huomattaviakin maitomääriä. Rakennuksessa toimi myös laboratorio. Aluksi meijeri valmisti vain voita, jota toimitettiin drittelittäin, n. 50 kilon vetoisissa puuastioissa, ensin Ouluun ja sieltä edelleen kuljetettavaksi.

Meijeritoiminnan päätyttyä rakennus on toiminut mm. viljavarastona. Mittavassa, vuonna 2010 päätökseen saadussa remontissa Kivipirttiin siirrettiin kirjaston lehtilukusali ja asiakaskoneet sekä rakennettiin Myllykirjaston ja Kivipirtin välille yhdyskäytävä. Lehtilukusalin lisäksi Kivipirtissä on myös vuokrattavia yritystiloja.