On tästä kuningaskin kulkenut joskus. Ruotsin kuningas Kustaa 4 Adolf matkaellessaan Suomessa v. 1803 vai olikohan 1802 retkeili Temmeksenkin kautta. Kansalle oli edeltä päin ilmoitettu, että kuningas pysähtyy kirkolle, ja väkeä oli keräytynyt kosolta. Kahtapuolta maantietä sitä seisoi. Ja sitten tuli kuningas suurella loistolla kuuden hevosen vetämissä vaunuissa. Seuralaisia oli niin paljon, että tarvittiin 50 hevosta kaikkiaan matkuetta kuljettamaan. Kuningas oli seisonut kirkon kiviportailla, ja Temmeksen silloinen pappi Kuninkaallinen Hovisaarnaaja haastatteli häntä. Kuningatar hovineitoineen oli kävellyt kirkon mäellä, taputellut poskelle paimenesta palaavaa kirkko-Pekkalan tyttöä ja silitellyt vasikoita sekä koettanut lausua joitakin suomenkielisiä sanoja. Ja niin nousivat Majesteetit vaunuihin ja ajoivat seuralaisineen pölypilvenä pois. Näin kertoo silloisen paimentytön tytär.