Talakkuna, muttihuttu ja tippavelli ovat Jumalan vilijaa suuruksena.

Kärsämäki

Ohra ja ruis olivat tärkeimmät viljakasvit. Vehnää viljeltiin vain paikoitellen ja kauraa vielä 1800-luvun alussa lähinnä karjan rehuksi. Viljasta oli usein puutetta, ja puuro- ja leipäaineksia jouduttiin jatkamaan petulla, jäkälällä ja oljella. Vanhimmat ja samalla yksinkertaisimmat jauhoruoat olivat kylmään tai kuumaan veteen sekoitetut pepu ja mutti, joiden nimitykset ja valmistusmenetelmät poikkeavat suuresti eri paikkakunnilla. Pepu sekoitettiin tavallisesti kylmään veteen, mutta taas kuumaan veteen. Pepua syötiin maakunnan eteläisissä pitäjissä ja siihen sekoitettiin usein myös marjoja. Sekä pepu että mutti olivat tyypillisiä välipala- ja eväsruokia. Mutista valmistettiin ryynimäistä hiekkamuttia tai isokokkareista kouramuttia. Talkkuna valmistettiin Pohjois-Pohjanmaalla aina ohrasta. Puurot olivat tyypillistä iltasruokaa, ja ohraryynipuuro erityisesti lauantai-illan ja sunnuntaiaamun aamiaisruokaa.