Oulu on Mathesiuksen mukaan, kuten jo Iin nimestä puhuessani mainitsin, saanut nykyisen nimensä Oulas nimisestä Lappalaisesta. Matkoillani kuulin, että paikkakunnan nimi olisi johtunut siitä, että ”Oulun seuduille on tullut ensin Ruotsista Olli niminen mies lohia pyytämään”.

Oulujoessa on Madetkosken alapuolella olevan Kosusen talon kohdalla ”Arkkukivi”, jonka ulkomuoto vähän vivahtaa kansipäälliseen ruumiin-arkkuun. Ennenmuinoin kun Kosusen isäntä asioillaan kulki Savossa, oli hänelle siellä eräs vanha eukko ennustanut, että hänen täytyy kuolla, ennenkuin pääsee kotiinsa. Kosunen palasi matkaltansa ja kun hän oli kotonsa näköisällä, sanoi hän:

”Niin sanoi Savon näkijä,
Ei Koistinen kotia pääse,
Koistisen koti näkyvi,
Tupa uusi ullottavi”.

Mutta samassa tarttui vene arkkukivelle ja Koistinen hukkui kotirantaansa.

Paaso, Järvi-Kinnulat ja Syväjärvi ovat olleet ennen yhtenä talona. Sittemmin on Kinnulasta muut talot eroitettu. Isonvihan aikana hävitettiin Kinnula tykkänään; kaikki muu väki surmattiin, paitse eräs vaimonpuoli, joka pakeni talon lähellä olevaan isoon ”lakumäntyyn” ja säilytti siinä henkensä. Sitten kulki hän talon yläpuolella olevalle Syväjärvelle ja pani hankeen maata. Siihen olisi hän luultavasti paleltunut kuolijaaksi, vaan eräs rotta ei antanut hänen nukkua. Pukin taloon jäi vihollisilta yksi mies surmaamatta. Hän nai mainitun vaimonpuolen. Siitä on sitten polveunut Kinnusten laaja suku.