Jukka Ukkola on työskennellyt toimittajana Kalevassa vuosina 1967–1983 ja Suomen Kuvalehdessä 1984–2010. Hän on julkaissut muun muassa kotiseutukirjoja, yritys- ja yhdistyshistoriikkeja sekä pakinakokoelmia. Tunnetuin Ukkolan kirjoista lienee Oulun murteen sanakirja Ookko nää (2016). Kirjan aiempi versio Ookkonä julkaistiin vuonna 2000. Uusi painos on sanastoltaan kolmanneksen ensimmäistä laajempi.

Toimittajan työssä Ukkola on oppinut seuraamaan aikaansa ja sen tunnusmerkkejä. Pakinoitsijana hän etsii viiston näkökulman, liioittelee jopa absurdeihin mittoihin tai kirjoittaa satiirin keinoin. Ura jatkuu edelleen omalla nimellä Suomen Kuvalehdessä. Kalevaan Ukkola on kirjoittanut noin 1900 pakinaa Aleksis K -nimimerkillä liki puolen vuosisadan ajan, aina vuodesta 1970 vuoteen 2015.

Mikään inhimillinen ei ole Aleksis K:lle vierasta: aiheeksi kelpaa niin sää, politiikka kuin mikä tahansa ajankohtainen tapahtuma tai ilmiö. Jotkut menneiden vuosikymmenten pakinat ovat niin sidottuja aikaansa, etteivät ne välttämättä avaudu nykypäivän lukijalle, mutta enimmäkseen Aleksis K on kaukaa viisas ja osannut ennustaa tulevaakin.

Aleksis K ei piikittele mitään tiettyä ideologiaa, puoluetta tai poliitikkoa, vaan kaikki saavat osansa. Etenkin kotikaupunkiaan Oulua ja oululaisuutta hän tarkastelee monelta kantilta. Pakinoiden asenne paikalliseen erinomaisuuteen on suopean itseironinen ja näkökulma muodostuu myös väistämättä koomiseksi, mikä onkin pakinalle luonteenomaista: onhan sen tarkoitus nimenomaan hauskuuttaa lukijaa. Esimerkiksi näin Aleksis K kuvaa pohjolan valkeaa kaupunkia – älyn pääkaupunkia:

Oululaiset itse tietysti tietävätkin, että kaupungissa on älyä vähintään omiksi tarpeiksi, joskus vähän liikaakin. Välillä se tuppaa nousemaan päähän ja pakkasella se voi jäätyä kaarelle. Ehkä tunnetuin osoitus Oulu-älystä on se, että vaikka oululaiset päntiönnään kyselevät toisiltaan, että ookko nää pölijä, kenenkään ei tiedetä koskaan vastanneen myöntävästi.

Aleksis K:n digitoituihin pakinoihin voi tutustua ARTO-tietokannassa.