Hituran kaivos sijaitsee noin 14 km Nivalan keskustasta kaakkoon. Päätös kaivoksen avaamisesta tehtiin 1969, ja tuotanto kaivoksessa alkoi valtion tukemana vuonna 1970. Hituran kaivoksen malmi sisältää nikkeliä noin 0,5 % ja kuparia noin 0,10 %. Kaivoksen syvyys on tällä hetkellä +630 metriä. Malminnosto sekä muu liikenne tapahtuu vinoajotien kautta.

Keväällä 2007 Outokumpu Mining Oy myi Hituran nikkelikaivoksen kanadalaiselle Belvedere Resources Ltd -yhtiölle.

Hituran kaivoksen malmi on metallipitoisuudeltaan alhainen, ja sen rikastettavuus on vaikea. Tästä syystä kaivoksen tuotanto on keskeytetty neljä kertaa vuosina 1982–1985, 1986–1988 ja 1998–1999 nikkelin hinnan heikkenemisen takia. Viimeisin keskeytys tapahtui syksyllä 2008.

Kesällä 2010 kaivostoiminta käynnistettiin uudelleen. Hituran kaivos työllistää noin 60 omaa ja noin 50 urakoitsijan työllistämää henkilöä. Malmista valmistetaan nikkelirikastetta, joka sisältää myös pieniä määriä kuparia, kobolttia, platinaa ja palladiumia. Nikkelirikaste toimitetaan nykyisin Jinchuan Group -yhtiön nikkelisulatolle Kiinaan.

Nivala-lehti on kirjoittanut runsaasti kaivoshankkeesta. Tämä sivusto sisältää lehden kirjoittelua aiheesta vuosilta 1969–1974.