[Kuva: Muhoksen kotiseutumuseo]

Osoite: Muhostie 17, 91500 Muhos
Yhteystiedot ja aukioloajat: museot.fi

Vanhan lainajyvämakasiinin tiloissa sijaitseva Muhoksen kotiseutumuseo seisoo Muhostien varrella Tikkalanmäellä.

Muhoksella on ollut kotiseututoimintaa jo 1930-luvulla, mutta yhdistysmuotoinen kotiseutuyhdistys perustettiin 9.6.1953. Yhdistyksen päämääriksi mainittiin kotiseudun perinteen vaaliminen, vanhojen tapojen ja tietojen muistiin tallentaminen, esineiden keräily sekä kotiseudun elämään liittyvien paikkojen muiston säilyttäminen. Jo yhdistyksen perustamiskokouksessa keskusteltiin esineiden keräämisestä ja tallentamisesta. Samana kesänä Amanda ja Pekka Tikka tekivät ensimmäiset esinelahjoitukset tulevaa museota varten.

[Kuva: Kangaspuut]

Vuonna 1956 kotiseutuyhdistyksen johtokunta pyysi Muhoksen manttaalikunnalta lainajyvämakasiinia museon tiloiksi. Viisi vuotta myöhemmin solmittiin yhdistyksen ja manttaalikunnan välillä vuokrasopimus, ja kotiseutuyhdistyksen omistukseen lainajyvämakasiini siirtyi lopulta vuonna 1972.

Jo ennen oman museotilan saamista Muhokselle saapui kotiseutuyhdistyksen pyynnöstä kesällä 1958 Pohjois-Pohjalaisen Osakunnan kotiseutukerhon 12-henkinen kotiseuturetkikunta tekemään kansatieteellistä tutkimusta. Kyseisellä retkellä oli suuri merkitys, sillä sen ansiosta innostus asiaan paikkakunnalla heräsi ja retken tuloksena saatiin kerättyä ja luetteloitua yli 400 museoesinettä eri puolilta kuntaa. Vuotta 1958 pidetäänkin Muhoksen kotiseutumuseon perustamisvuotena, vaikka itse rakennus saatiin myöhemmin ja museon avajaisiakin vietettiin vasta vuonna 1963. Kotiseutumuseo sisustettiin osin palkatulla työvoimalla, mutta esineet järjestettiin talkoovoimin.

[Kuva: Torvisoittokunnan torvet]

2000-luvun alkuvuosina oli Muhoksen kotiseutumuseossa luetteloitu erilaisia museoesineitä jo noin 1 350 kappaletta. Museossa on nähtävillä muun muassa käsityökalustoa, vanhaa pyyntivälineistöä ja soittopelejä, kuten Muhoksen ensimmäisen torvisoittokunnan torvet. Lisäksi esillä on esineistöä Muhokselle merkittävien tervansoutukulttuurin ja lohenkalastusperinteen tiimoilta.

Ulkosalla olevassa venekatoksessa on näytteillä aito koskivene. Myös maatalouskalustoa on esillä. Museon pihassa kasvaa "piiskausmänty”, sillä raipparangaistuksia toimeenpantiin 1800-luvulla Muhoksellakin tuomioistuimen niin määrätessä. Kotiseutumuseon tontilla on myös vanhan paloaseman rakennus, jonka suojissa lepää Muhoksen kunnan lahjoittama entisen Oulujoki Oy:n Fordson-paloauto.

[Kuva koskiveneestä]
Koskivene.
[Kuva vanhasta paloautosta]
Vanha paloauto.
[Kuva vanhasta paloasemasta]
Vanha paloasema.

• Muhoksen kunnan historia 1865–1995. 2002.
  • Lukka, Martti: Muhoksen kotiseutumuseo. 1982.
  • Muhos, vapaa-aikapalvelut: museot [http://www.muhos.fi/vapaa-aikapalvelut/museot (toimimaton linkki)].
  • Muhoksen kotiseutumuseon esite
  • Tervareitti 20.5.2005.