[Kuva: Haukiputaan kotiseutumuseo]

Osoite: Kirkkotie 7, 90830 Haukipudas
Yhteystiedot ja aukioloajat: museot.fi

Haukiputaan kotiseutumuseo sijaitsee vuodelta 1858 peräisin olevassa lainajyvämakasiinissa. Alun perin kotiseutuyhdistyksen haaveena oli saada kotiseutumuseo Kirkonniemen koululle. Haukiputaan manttaalikunta antoi lainajyvämakasiinin kotiseutuyhdistyksen käyttöön vuonna 1961, jolloin kotiseutumuseo perustettiin. Myös ulkomuseon perustamista lainajyvämakasiinin yhteyteen suunniteltiin, mutta museon alue todettiin liian ahtaaksi. Esineitä museossa on noin 2 000. Vanhin museoesine on hakila, joka on peräisin vuodelta 1530. Museoesineistä suurin osa on kuitenkin parin sadan vuoden säteeltä.

Museon alakerrassa on maitohuone esineineen, asuinpirtti kalusteineen ja työkaluineen, opettajan kamari kalusteineen ja kuvineen, rakentamiseen liittyvät työkalut, maatalouden työkalut, sepän pajan työkalut sekä Santaholman sahan esineistö.

Alakerrassa sijaitsee myös museon merkittävin nähtävyys, Lehessuon kauppa 1940-luvulta. Kaupassa on yli 300 esinettä. Lehessuon kauppa sijaitsi aikoinaan Martinniemessä; kauppiaan tytär lahjoitti kaupan säilyneet kauppatavaravalikoimat ja kaluston kotiseutumuseoon.

Museon yläkertaan on sijoitettu esineistöä lastenhoitoon, kalastukseen, metsästykseen, kehruuseen, kahvinkeittoon, suutarin ammattiin sekä tuohi- ja juuritöihin liittyvistä aihepiireistä.

[Kuva: Lehessuon kauppa]
Lehessuon kauppa.