Haapajärveläisen maalaistalon pihapiirin rakennukset, asuinrakennus, kaksi aittaa, talli, navetta, savusauna sekä ”hyyssi”, kertovat, miten keskikokoisessa maalaistalossa elettiin 1900-luvun alkuvuosikymmeninä.

[Kuva tuvasta]

Ruuskan asuinrakennus on rakennettu 1800-luvulla ja siirretty museoalueelle Hautaperän tekojärven läheltä. Se edustaa aikansa yleisintä talotyyppiä Haapajärvellä. Tupa on varustettu haapajärveläistyylisellä ”muurilla”, jossa on leivinuuni ja avotakka. Kun Ruuskan suku vielä asui talossa, tuvassa oleva avotakka oli käytössä 1940-luvulle saakka.

[Kuva kamarista]

Talossa on kolme kamaria, ”porstua” ja ”veranto”. Yksi kamareista, ns. Kievarikamari, muistuttaa, miten matkustavaiset asuivat majataloissa kestikievarijärjestelmän aikana. Toinen kamari on varustettu Tiitonrannan Huitilan tilan kalusteilla (kuva oikealla). Kaakeliuuni on tehty paikallisessa Nymanin kaakelitehtaassa, joka toimi Ylipäässä 1800-luvulla.

Luhtiaitta on rakennettu Nivalassa vuonna 1755 ja siirretty paikalle Autiorannan Karjalaisesta vuonna 1970. Aitassa on viisi pientä varastohuonetta mitä erilaisempiin tarkoituksiin. Yksi huone on kalustettu talon tyttöjen kesähuoneeksi.

Kupsalan talli on rakennettu vuonna 1898 ja siirretty museon pihapiiriin vuonna 1982 Kalkkuperän Kupsalan tilalta. Rakennuksen toisessa päässä on hevostalli, ja keskellä on heinätalli, josta hevoset ruokittiin seinässä olevan luukun kautta. Toisessa päässä on ”käryliiteri” maataloustyökaluja varten.

Siipolan aitta on rakennettu Jokelankylän Siipolan tilalle 1800-luvun alussa. Jyväaitta on varustettu salvoslaareilla. Aitan vierellä on myllynkiviä muistona eri puolilla Haapajärveä olleista vesimyllyistä.

[Kuva: hevonen makasiinin edessä]
Johanna Aho entisajan asussa suomenhevosruuna Vekkaran (omistaja Eero Flankkila) seurassa. Taustalla makasiini.

Navetta on tuotu Kuusaan Aittolasta sekä siihen kuuluva karjakeittiö eli ”kota” Oksavan Järvelästä. Käymälä eli ”hyyssi” navetan takana on siirretty museoalueelle Oksavan Leipälästä vuonna 1975.

Savusauna on kotoisin Kopolasta Siika-aholta. Sauna oli lauteineen ja kivikiukaineen melko tyypillinen 1940-luvulle saakka Haapajärvellä.

Lisäksi museoalueella on vuonna 1835 rakennettu Haapajärven manttaalikunnan lainajyvästön makasiini, 1950-luvulla rakennettu metsäkämppä sekä rintamakorsu.