[Kuva muistomerkistä]
  • Ylikiiminki, Vesala
  • kuvanveistäjä Oskari Jauhiainen

Pekka Vesaisen persoona on innoittanut kuvanveistäjä Oskari Jauhiaisen valmistamaan nykyiseen Vesalankylään jyhkeän Vesaisen patsaan. Oskari Jauhiainen (1913–1990) oli tunnettu kuvanveistäjä, syntyisin tavallaan ylikiiminkiläinen. Hänen vanhempansa asuivat Ylikiimingissä mutta siirtyivät alueliitoksessa Kiimingin puolelle samana vuonna kuin Oskari Jauhiainen syntyi. Oskari Jauhiaisen lapsuus oli vaikeaa aikaa: äiti huolehti pojasta yksinhuoltajana avioeron jälkeen köyhissä oloissa, jopa ilman kiinteää kotia. Jo kouluaikana Oskari Jauhiaisen luontainen kuvataiteellinen lahjakkuus kävi selvästi ilmi.

Vuoden 1936 kesän Oskari Jauhiainen valmisti patsasta ylikiiminkiläisen isäntämiehen Eero Kasken eli ”Iso-Eeran” kanssa. Kaski oli jo seitsemissäkymmenissä, mutta hän oli erittäin kookas ja vielä voimissaan. Hänen apunsa oli merkittävä esim. kiviä nostellessa, sillä Jauhiainen oli paljon lyhyempi. Patsas paljastettiin 27.9.1936, ja siitä kirjoitettiin Helsingin Sanomissa asti:

”Ajatus patsaan pystyttämisestä Vesaisen kotikylään, Vesalaan herätettiin Pohjois-Pohjanmaalla jo parisen vuotta sitten ja varoja sitä varten ryhdyttiin heti keräämään. Kun lisäksi äskettäin saatiin tarkoitusta varten huomattavia lahjoituksia, voitiin hanke toteuttaa.”

Patsas herätti aikanaan suurta julkisuutta, mutta tekijää ei juuri mainittu. Patsaan kuva ja sen sijainti Ylikiimingissä oli englantilaisessa The Times -lehdessäkin.

Myös Iin kirkon vieressä on Vesaisen muistomerkki.