[Kuva muistomerkistä]
Ensimmäinen kirkko toimi 113 vuotta kuivaniemeläisten jumalanpalveluspaikkana. Muistomerkki sijaitsee kirkon paikalla.
[Kuva: Vanhan kirkkotarhan portti]
Vanhan kirkkotarhan portti
  • Kuivaniemi, kirkonkylä, vanha kirkkotarha
  • taiteilija Erkki Lehtola
  • 1972

Miettulan rukoushuoneen jälkeen Kuivaniemen ensimmäinen kirkko rakennettiin Särpön RN:o 14 talon maalle. Talon isäntänä oli tuolloin Heikki Heikinpoika Murto eli Särppö. Kirkon koko oli 11,7 m × 7,35 m ja korkeus katon rajaan 4,05 m. Kirkon rakentajana voitaneen pitää Jaakko Suonperää. Tukholmassa valettu kello painoi 102 kg. Kirkon vihkimisen toimitti 29.10.1762 Iin kirkkoherra Daniel Idman kappalainen Erkki Frosteruksen avustamana. Tällöin vihittiin myös 29,7 × 12,6 m²:n suuruinen hautausmaa kirkon viereen. Samassa tilaisuudessa siunattiin jo kesällä haudatut neljä vainajaa.

Vuonna 1775 Heikki Väänänen rakensi kellotornin. Torni tehtiin erilleen, 12 m kirkosta länteen. Toinen kello oli hankittu edellisenä vuonna, ja sekin oli valettu Tukholmassa. Tämä on ilmeisesti se kello, joka särkyi soitettaessa murhesoittoa keisari Aleksanteri III:n kuoleman jälkeen. Nykyinen, isompi kello on valettu vuonna 1909 Weljekset Friisein konepajassa Kokkolassa.

Rakennusrahasto uuden kirkon rakentamiseksi perustettiin vuonna 1848. Sen valmistuttua vanha kirkko myytiin huutokaupalla 1.5.1876. Kirkko purettiin syyskuussa 1878 ja vietiin Kemiin. Samana vuonna kellotornin rakentamisen kanssa hautausmaata laajennettiin kaksinkertaiseksi. Tällä hautausmaalla on ollut yhdeksän puuhautaa.

Seuraavat Kuivaniemen seurakunnan seurakunnan papit ja heidän sukulaisensa on haudattu tähän hautausmaahan: Kuivaniemen ensimmäisen paikallisen papin Sven Olsbon äiti Anna Antintyt. Warg 1772, Kuivaniemen pappi Henrik Engvist 1791, Kuivaniemen pappi Iisak Snellman 1795, kaksi Kuivaniemen papin Gustaf Durchmanin poikaa, Kuivaniemen pappi Olavi Vallin 1847 ja kaksi hänen puolisoaan, Margareta 1827 ja Elisabet Katariina 1828, sekä Kuivaniemen kappalainen Johan Carén 1884 ja hänen puolisonsa Sofia 1886.

Kirkkotietä perusparannettaessa tehtiin tielinjaan oikaisu, ja vanhan kirkkotarhan pohjoisin kulma jäi siinä yhteydessä tien alle. Vanhan kirkon muistomerkin on Kuivaniemen Kotiseutuyhdistyksen toimeksiannosta suunnitellut ja rakentanut taiteilija Erkki Lehtola vuonna 1972. Samalla hän rakensi myös kirkkotarhaan johtavan portin. Avustajana Lehtolalla oli liikemies Erkki Kiuttu. Hän mm. teetti Kemissä Puron valimossa Pauli Juntusen lahjoittamista raaka-aineista pronssisen laatan muistomerkkiin.