[Kuva muistomerkistä]
  • Kuivaniemi, Heinolantörmä

Valtatie E-75:ltä Vanhaatietä noin 300 metriä tien oikealla puolella, Heinolan törmällä, sijaitsee Suomen sodan muistomerkki. Tämän sotilashautausmaa-alueen on Muinaistieteellinen toimikunta rauhoittanut 12.10.1962. Kalmisto on saanut Heinolantörmän hautausmaa -nimen sen johdosta, että paikalla on 1500-luvun lopulla asunut Erkki Niilonp. Heinonen.

Marras–joulukuun vaihteessa 1808 ruotsalaiset sotajoukot hautasivat tähän hautausmaahan kaksi aliupseeria ja 30–40 sotamiestä, ns. ”Golgatantien” sotilaita, joukkohautaan. Viranomaiset olisivat halunneet tämän koko kylän hautausmaaksi, mutta kuivaniemeläiset eivät luopuneet kirkon vieressä olevan hautausmaan käytöstä. Kuitenkin 14 paikkakuntalaista on haudattu tähän hautausmaahan.

Muistomerkin ovat pystyttäneet Oulun varuskunta ja Kuivaniemen Kotiseutuyhdistys. Muistomerkki on valmistettu Ylivieskan kiviveistämöllä, ja se on paljastettu 18.10.1964. Muistomerkki on Kuivaniemen seurakunnan hoidossa.

Laatan teksti

Tähän hautasi Suomi Ruotsin armeija Kuivaniemellä nääntyneet 2 aliupseeria ja 30–40 sotamiestä”