[Kuva muistomerkistä]
  • Kuivaniemi, Huttula

Tuomas Pekanpoika Hutun kuivaniemeläistä syntyperää todistaa se, että Juho Erkinpoika Kestilän, joka oli Tuomas Hutun pojanpoika, muuttaessa Kaikkolan kartanon RN:o 18 nykyiselle paikalle vuonna 1688, niin Iin käräjillä 11.7.1688 Tuomaan poika Kalle Huttu mainitsee rakennusten tulevan sille paikalle, missä hänen esi-isänsä ovat muinoin asuneet. Tuomas Huttu oli syntynyt Kaikkolan talossa vuonna 1590 ja kuollut Huttulassa vuonna 1669. Hän istui Göteborgin herrainpäivillä talonpoikaissäädyn edustajana vuonna 1660 ja toimi lautamiehenä yhtäjaksoisesti 37 vuotta. Tuomaksen tulosta Huttulan talon isännäksi ensimmäinen merkintä löytyy myllytulliluettelosta vuodelta 1626. Hän avioitui Margareth Antintyttären kanssa, ja heille syntyi tiettävästi neljä poikaa ja yksi tytär. Ennen kuolemaansa Tuomas kaivatti sukuhaudan Iin kirkon alle.

Kuivaniemen kunta on pystyttänyt Tuomas Hutun muistomerkin hänen asuinpaikalleen Huttulaan, ja se paljastettiin 4.7.1960. Siinä tilaisuudessa muistomerkki luovutettiin Kuivaniemen Kotiseutuyhdistyksen hoitoon.

Muistomerkin paljastustilaisuudessa talon isäntä Ilmari Halttu lausui toivomuksen, että muistomerkin vaalimisesta tulisi Huttulan talon kunniatehtävä.