[Kuva muistomerkistä]
  • Kuivaniemi, Oijärven maantien varsi
  • suunnittelija Väinö Sanaksenaho
  • muuraaja Hannes Paaso
  • Kuusamon liippakivi

Viranomaisten tiukentuneen valvonnan vuoksi jääkäriliikkeen värväystoiminnassa jouduttiin siirtymään miesten laiva- ja junakuljetuksista kairoja kiertäviin kinttupolkuihin, joita kutsuttiin etappireiteiksi. Reittien taivaltaminen ja miesten värvääminen edellyttivät tukikohtien saamista etappireittien varsille. Yksi tällainen tukikohta eli etappitalo läntisen etappireitin varrella oli Veskan kruununtorppa Kuivajoella. Syksyllä 1916 tätä värvättävien tukikohtaa valvoi jääkäri, sittemmin kenraalimajuri Väinö Vainio.

Muistomerkki sijaitsee valtatie E-75:ltä 28 kilometriä Oijärven maantien varrella Veskan talon kohdalla. Patsas on ensimmäinen Hannes Paason muuraamista muistomerkeistä. Sen pintamateriaali on Kuusamon liippakiveä, ja ympäröivä kettinki on tuotu Oulusta. Laatta on valettu Puron valimossa Kemissä. Sen kustannuksissa avusti nimismies Väinö Sanaksenaho. Kunnanvaltuustosta ei löytynyt määräenemmistöä hyväksymään avustusta tälle hankkeelle.

Patsastoimikunnan puolesta muistomerkin suunnittelija Väinö Sanaksenaho paljastustilaisuudessa 30.6.1957 luovutti sen Kuivaniemen kotiseutuyhdistyksen haltuun.

Luvan muistomerkin pystyttämiseksi antoi Amerikkaan mennyt Veskan tytär Lyyti sanomalla: ”Hakekaa patsaalle paras paikka Veskan maalta.”

Laatan teksti

”Emäntä Sofia ja hänen miesvainajansa veli Kustaa Sanaksenaho palvelivat vv. 1915–16–17 Isänmaataan tässä Weskan talossa antamalla jääkärietappimiehille heidän tarvitsemaansa kaikinpuolista hoivaa. Näistä palveluksistaan heidät vangittiin 23. XI. -16 ja kuljetettiin Oulun läänin vankilaan, mistä vapautuivat Venäjän vallankumouksen aikana 17. III. -17 – Muistomerkin v. 1956 pystyttivät eräs sukulaisjääkäri sekä paikkakuntalaiset muistuttamaan tuleville polville: ’Ei sanoin mutta teoin.’”