Kuulumisia kylvörintamalta maatalousneuvoja Paavo Vappulan kertomana

Tapasimme viime sunnuntaina Limingan ja Lumijoen maatalousneuvoja Paavo Vappulan, joka kertoi tämän hetkisestä tilanteesta kyseellisten kuntien kylvörintamalla:

– Huhtikuun lämpimät loppupäivät kuivasivat pellot sikäli, että jo vappuviikolla päästiin peltotöitä aloittamaan, karjanlantoja hajoittelemaan, apulantoja kylvämään, karhitsemaan sekä jopa vähän kauraa ja vehnää kylvämäänkin. Varsinainen suurrynnistys toukotöihin tapahtuu kuitenkin vasta toukokuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla, mikäli sää pysyy yhtä suotuisana kuin tähän asti.

– Siementilanne on toiminta-alueellani tänä kylvökautena varsin tyydyttävä. Ohransiemenen tarve tyydytetään suurin piirtein omasta takaa. Sen sijaan on kauran siemen miltei kaikilla ostossa, mutta sitä on kyllä kauppaliikkeissä riittävästi saatavana. Sitä on saatu jonkin verran Etelä-Suomesta, mutta pääosa on ostettu Ruotsista, josta on tuotu mustaa Nip- ja Orion- sekä valkoista Blenda- ja Blix-kauraa, kaikki nämä meille hyvin sopivia siemenlajikkeita. – Perunaa, apilaa ja kaikkia muitakin heinänsiemenlaatuja on niinikään paikkakunnalla riittävästi saatavana.

– Samoin on apulantoja, joista Oulun y-lanta on hyvin suosittua, sillä se sopii sekä heinälle että viljalle ja on halvempaa kuin salpietari. Sen käytöstä on jo ennestään hyviä kokemuksia. – Perunalle on taasen hyvin sopivaa kloorivapaa y-lanta, jota voi käyttää noin 1 000 kg hehtaarille.

– Viljaviljelykset olisi saatava enemmän ohranvoittoisiksi, mitä ne ovat näihin asti olleet. Vestahernettä olisi kylvettävä niin kauran kuin ohrankin joukkoon, sillä näistä sekoituksista saadaan erinomainen kotoinen väkirehu karjalle.

– Suurella tyydytyksellä voin mainita, että innostus maanlaatututkimuksiin on suuresti viime vuosina kasvanut ja on edelleen kasvamassa toiminta-alueellani. Tämän tutkimuksen avullahan selvitetään, mitä lannoitteita kunkin laatuinen maa tarvitsee.

Lakeuden museoseutu

Muistokoti Aappolan ja kirkonkylän vanhan kansakoulun tienoo on muodostumassa Lakeuden todelliseksi museoseuduksi. Kansakoulun ns. kivipuoli on Oulun läänin vanhin maaseudun kansakoulurakennus, valmistunut 1868, kuten sen jokiahteen puoleiseen seinäänkin on merkitty. Se tosin pääsi toimintansa alkamaan vasta 3 vuotta myöhemmin syyskuun 7. pnä 1871, kun näin pitkän ajan koulun johtokunnan jäsenet riitelivät siitä, oliko kouluun otettava mies- vai naisopettaja. Tästä seikasta johtuen Haapaveden kirkonkylän kansakoulu pääsi alkamaan toimintansa vuotta aikaisemmin, syksyllä 1870. Ensi syksystä alkaen, jolloin Linnukalla rakenteilla oleva keskus- eli kansakoulu valmistuu, joutaakin vanhan kansakoulun kivipuoli vaikka museoksi, sillä se on niin kylmä, ettei sitä voi juuri muuhun käyttääkään.

Vanhan kansakoulun pihan puolella on pieni rakennus, joka on alkujaan Lakeuden ensimmäinen kunnanpirtti, s.o. siinä on pidetty ensimmäiset kuntakokoukset. Myöhemmin sitä on käytetty kansakoulupoikien veistohuoneena ollen sellaisena meidänkin kansakoulua käydessämme. Välillä se oli alakansakoululaisten luokkahuoneena, mutta on nyt jälleen kansakoulupoikien käsityöhuoneena. Tämäkin rakennus on jolloinkin viime vuosisadan jälkipuoliskolla rakennettu.

Ei ole eilisen teeren poika vanhan kansakoulun kaksikerroksinen ns. puupuolikaan, joka on valmistunut 1882. Tulkoon mainituksi, että se on ollut alkujaan tyttökansakoulu ja kivipuoli poikakansakoulu.

Aappola vihittiin muistokodiksi, s.o. museoksi 6.1.1917. Sen taakse on nyt ilmestynyt varsin komea rakennus, Lakeuden kotiseutumuseo, joka on entinen, v. 1853, kuten eräistä seinähirsistä näkyy, valmistunut Limingan lainajyvämakasiini. Sen tähänastinen sijaintipaikka oli kirkon luona, mutta viime kuun 10. päivän vaiheilla se siirrettiin nykyiselle paikalleen, muistokoti Aappolan taakse, jossa sen loppuvalmistelun suorittavat liminkalaiset kirvesmiehet Väinö Liukku, Hannes Heikkinen ja Eino Rasila eversti Ahti Paulaharjun laatiman entisöimissuunnitelman mukaan. Aivan näinä päivinä alkaa kotiseutumuseoon sinne kuuluvien esineiden keräys, jonka toivomme tuottavan hyviä tuloksia.