Huhtikuun tärkeimmät merkkipäivät tai paremminkin merkkiyöt ovat ns. suvi- eli jyrinyöt, joista ensimmäinen on Yrjönpäivä, huhtikuun 23. päivää vasten, sekä kaksi siitä seuraavaa yötä. Niistä vanhat sanoivat, että ”jos jyrinyöt kylmää, niin kylmää yhdeksän viikkoa.” Tällä kertaa oli vain ensimmäinen jyrinyö kylmä, meidänkin seudullamme Virkkulassa, oli vielä klo 5 aikaan aamulla 4 pykälää pakkasta, mutta kaksi seuraavaa yötä olivat jo todellisia suviöitä, ei kylmännyt laisinkaan ja silloin alkoivat nämä lämpöiset säät, jotka edelleenkin tätä kirjoittaessammekin jatkuvat, näyttäen lämpömittari tänäänkin – 28.4. varjossa +16. Näinä lämpöisinä päivinä on Liminganlahdelle Virkkulan kohdalle ilmestynyt jo laajalti tummaa aluetta, s.o. avovettä ja jos nyt vielä pari päivää tällaiset säät jatkuvat ja tuuleskelee, vapautuu Liminganlahti tällä kohdalla vapuksi jäistä ja samoin päästään tämän viikon lopulla kylvötöitä alkamaan; ensi viikolla ne ovat jo täydessä käynnissä. – Kuulimmepa tänään Asemakylässä käydessämme, että Rantakylän kansakoulun luona olisi jo pääskynenkin lennellyt, mutta tätä tietoa emme ainakaan toistaiseksi usko, sillä ”kuu kiurusta kesään, puolikuuta peipposesta, viikkokausi kivenvihasta (kivitaskusta), pääskysestä ei päivääkään”, eikähän nyt sentään vielä hetikään täysi kesä ole. Niin – kuten sanottu, jos sää näin suotuisana edelleenkin jatkuu, niin päästään jo ainakin ensi viikolla todenteolla peltotöihin käsiksi, sillä routaa ei juuri kuulemma ole maassa juuri laisinkaan, joten pellot pian kuivuvat sikäli, että työt, lannan hajotukset, kynnöt, karhitsemiset ja kylvöt voidaan alkaa ja suorittaa.

Viljoista vehnä ja kaura ovat ensiksi vuorossa sekä juurikasveista aikainen peruna. Vehnänviljelyshän on viime aikoina jäänyt näillä seuduilla hyvin vähiin epävarmuutensa vuoksi, mutta kauraa kyllä vielä viljellään aivan yleisesti, jopa pääviljalajina, vaikka sekin on tuottanut viime aikoina, mm. viime syksynäkin katkeria pettymyksiä viljelijöilleen; hyvin monilta viljelijöiltä syyskuun 9. p:n vastaisen yön pakkanen turmeli kauran niin pahasti, että omasta laarista ei saada siementä. Otimme kylällä käydessämme selville siementilanteesta täkäläisissä kauppaliikkeissä ja saimme kuulla, että niin viljan, juurikasvien ja heinänsiementäkin on kyllä yllin kyllin saatavissa, mutta kalliita ovat siemenet. Niinpä halvimmatkin, ruotsalainen musta nip-kaura ja samoin ruotsalainen valkoinen blendakaura maksaa 47–48 mk kilo. Molemmat nämä kauralajit ovat kyllä ilmastoomme hyvin sopivia, aikaisia ja varsin satoisiakin lajeja. Näitä sekä kotimaista pirkka-ohraa, hinta 50 mk kilolta on yllin kyllin saatavissa. Sen sijaan on kotimaisia, Tammiston uusimpia jalosteita, Kyrö-kauraa ja otra-kauraa vaan rajoitetusti saatavissa ja niiden hinnatkin ovat kalliimmat, 66 mk kg.

Sepä siemenasioista toistaiseksi ja palatkaamme touko- ja kesäkuun merkkipäiviin. Toukokuun merkkipäivistä ovat sääsuhteellisesti tärkeimmät Erkinpäivä, 18. p:nä, josta on sanonta ”Erkki turjus turkki päällä, koko kesä paita päällä”, mutta myös ”Erkki paita päällä, koko kesä turkki päällä”. Suunnilleen samanlainen sanonta on myös Urbanuksen päivästä, joka on toukokuun 25. p:nä. Urbanuksenakin pitäisi olla kylmä, jos mieli tulla lämmin kesä. Urbanuksena pitäisi myös olla kaurojen maassa.

Kevätkylvöjen tiimoilta on kesäkuun merkkipäivistä tärkein Eskon päivä, kesäkuun 12. p:nä, josta on parikin sanontaa, kuten ”joka ei saa Eskon päivään mennessä ohraa ja perunaa maahan, ei saa niitä koko kesänä”. Ja ”Eskon päivänä pitää kylväjän kauran olla kiinni”. Tosinhan vielä myöhemminkin kesäkuussa kylvöjä suoritetaan, nimittäin nauriin ja suvirukiin kylvöt, jotka tehdään juhannuksen aikaan.

Itse juhannuksesta on sanonta ”ei tähkätöntä juhannusta, eikä jyvätöntä Jaakoa”, mikä tarkoittaa sitä, että ruis on tähkällä juhannuksena ja jyvällä Jaakon päivänä 25.7. Viime kesä oli keväästä kuitenkin niin kylmä, että vain harvoilla pelloilla ruis tähki juhannuksena.

Mainittakoon lopuksi, että eräässä talossa Limingan Ylipäässä on jo lehmiä pidetty laitumella, mutta lienee se tapahtunut vain jalottelumielessä, sillä syömistähän ei eläimille vielä laitumilla ole. Kuitenkin olisi pikainen kesäntulo tältäkin kannalta hyvin toivottavaa, sillä eläinten rehut ovat yleisesti Lakeudella hyvin vähissä.