Jos meillä olisi lapsuusaikanamme ollut jo nykyinen yliskamarimme, olisimme nähneet aamuin illoin lukuisasti kalastajain veneitä eteemme aukeavalla Limingan lahdella, illoin laskemassa kalanpyydyksiä veteen ja aamuisin niitä kokemassa. Myös nuotalla pyynti oli silloin luvallista ja nuotan veto tapahtui päivällä, illalla tai yöllä, riippuen sään suotuisuudesta. Nuotan ohella pyydettiin silloinkin kalaa myös verkoilla, rysillä ja pöhnillä sekä me poikaset ongella. Virkkula oli ennen vilkas kalastajakylä, jonka edesmenneitä kalastajia muistelemme seuraavassa:

Alamme lähimmästä naapurista Hällistä, jonka nimi on nyt Niemelä. Silloinen isäntä, Mikko Hälli oli ahkera kalastaja, yksinomaan nuottamies, sekä kaikin puolin jämerä mies. Talvi-iltoina hän istui usein Niemelän pirtissä tarinoiden. Kun tuli lumitalvista puhe, sanoi Mikko: ”Silloin se oli lumitalvi, kun tuo Jutilan Matti meni Paavolan Aholle, Rantapappilaan hirsiä vedettiin ja tuo tämän talon Iikka tehtiin.” Hällin Mikon parkkikuorman päällä kävimme ensi kerran 6-vuotiaana Oulussa. Oli heinäkuun alku tähkiä. Mikko sanoi jämerällä tavallaan ”varresta sinä silloin viikattees, kun ohra hiusta näyttää.” – Mikon nuotanvetokaverina oli tavallisesti Heikki Saarikoski, jota suuren kokonsa vuoksi isoksi Heikiksi sanottiin.

Iso Heikki oli paljon isämme aikana Niemelässä töissä, miltei joka kesä mm. heinätöissä. Hän oli kova työmies ja kova syömämies. Mutta kerran hän oli niin sairas, että hän itku kurkussa vaikeroi ”minä olin niin kipiä, etten jaksanut kuin pari kolme leipää väkisellä vätkyttää ja ryystää kupillisen lihavelliä päälle.” Heikillä ja hänen perheellään, johon kuului vaimo, Liisa, erinomainen työihminen ja poika, Janne, ei ollut koskaan omaa asuntoa, vaan asuivat he huonemiehenä milloin missäkin, usein naapurissamme Hällillä.

Hällin Mikko veti nuottaa myös Rito-Pekan kanssa, joka oli lyhyt, tanakko, pystyvä mies kaikenlaiseen työhön. Hänen poikansa oli Martti Ritola, joka oli aikanaan näppärä painija.

Virkkulan edesmenneistä kalastajista on vielä mainittava Antti Ruonakoski, jota meren rannalla olevan Rantala-nimisen talonsa mukaan tavallisesti sanottiin Ranta-Antiksi. Kaikki hänen neljä poikaansa, Juho, Antti, Joonas ja Iikka olivat myös kalastajia. Pojista elää vielä Antti, joka on nyt 82-vuotias ja toiseksi vanhin asukas Virkkulassa, iästään huolimatta vielä erinomaisessa kunnossa.

Edelleen mainittakoon Virkkulan entisistä kalastajista veljekset Aappo ja Heikki Keinänen kaikkeen muuhunkin työhön hyvin pystyvinä ja luonteeltaan iloisia miehiä.