Ystävämme, Temmesjoen ja jokisuun ahkerimmat kalastajat, Hannes Heikkinen ja Hannes Kannisto ovat haastaneet meidät monta kertaa tähystelemään Temmesjoen varrella asuvien ihmisten oloja ja asioita.

Viimeksi saimme tällaisen haasteen viime maanantaina t.k. 7. pnä Kanniston Hannekselta Limingan Linnukalla hänen palatessaan Aili-emäntänsä kanssa kalankaupalta Oulusta. Hanneksen haaste kuului: ”Tähystäjän on tultava nyt heti tähystämään temmesjokisten asioita, mutta ensin on ostettava kumiteräsaappaat, että pääsee liikkumaan.” – Matkasimme Ouluun ja sinne saavuttuamme tapasimme heti lehtitalomme isännän, joka oli menossa ostamaan lempijuomaansa Limingan osuusmeijerin terveyspiimää. Kerroimme hänelle Kanniston Hanneksen haasteen ja asiahan järjestyi kumiteräsaappaiden osalta heti.

Oulusta matkustimme klo 16.30 lähtevällä ”lättähatulla” Temmesjoelle, jossa ratavartija T:n asunnossa vaihdoimme nauhakenkämme kumiteräsaappaisiin.

Jo heti rautatieradalta Temmesjoen tielle tultuamme huomasimme, kuinka tärkeä tämä jalkineiden vaihto oli. Emme olisi jalkojamme kastelematta Temmesjoen tielle patiineissa päässytkään, sillä ratavallin ja tien välillä oli leveä, tulviva oja.

Temmesjoen tulva oli jo ehtinyt puolisen metriä laskea siitä, missä se oli meidänkin käyntimme edellisenä päivänä ollut. Mutta vielä nytkin peitti tulvavesi monin paikoin jokivarren tien aika paksulti ollen sitä Hannes Kanniston talon, Samppalan lähellä niin paljon, että saapasvartemme eivät ”riipanneet”, vaan ”ryyppäsivät” vettä sikäli, että sukkamme ja tietysti myöskin jalkamme kastuivat pahan kerran. Kun sitten kiersimme tätä syvää vesipaikkaa vieressä olevaa peltoa pitkin, olimme jäädä sinne, kuten muinoin Lootin emäntä, suolapatsaaksi, sillä veden peittämä ja liottama savikerros tarttui ahnaasti saappaisiimme. Saimme tovin aikaa taistella saappainemme saviliejuisessa pellossa ennen kuin pääsimme Hannes Kanniston taloon, Samppalaan.

Samppalassa ei ollut isäntä kotona meidän sinne tullessamme. Hän oli lähtenyt kokemaan katiskoitaan, eikä palannut sieltä kuin myöhään yöllä. Samppalan Aili-emäntä, o.s. Grip, Juho Grip -vainajan tytär, Tupoksesta pani kuitenkin heti kahvikaisan tulelle ja kahvin kiehumista odotellessa juttelimme talon ja koko seutukunnankin asioista. Hän kertoi, että Samppala on seutukunnan vanhoja taloja, jonka on v. 1928 rakentanut Hannes Kanniston isä, Samppa Kannisto, nyt jo vainaja – tulkoon mainituksi, että Samppa Kannisto oli tämän kirjoittajan rippikoulutoveri ja suuri humoristi. Muita vanhoja taloja onkin Temmesjokivarrella ainoastaan muutamia, kuten Matinlauri, Kytökorpi ja Salmela. Uusia, sodan jälkeen rakennettuja taloja on kaikkiaan yhdeksän.

Maata Samppalassa on kaikkiaan 11 ha, josta viljeltyä 8 ha. Lehmiä on nykyisin 3 ja yksi hevonen. Lapsia on 11, joista 7 poikaa ja 4 tytärtä. Kaikkiaan on ollut 13 lasta, mutta kaksi poikaa on kuollut, niistä nelivuotias Matti-poika hukkunut. Temmesjokeen on hukkunut monta muutakin ihmistä. Suurena tulvakeväänä v. 1905, jolloin allepainettu oli kansanopistossa, hukkui Temmesjokeen Matti Hälli, Lapinkankaalta; myöhemmin hukkui siihen kaksi virkkulalaista, Katri Ruonakoski heinäaikana uintimatkallaan ja Iikka Keinänen, samoin uimassa ollessaan sekä Frans Lepistö, Rantakylän Kurranperältä. Hänen hukkumistaan ei ole ollut kukaan näkemässä, joten ei tiedetä, millaisissa olosuhteissa se on tapahtunut. Lapsukainen Matti Kannisto hukkui talvella pudottuaan vahingossa avantoon ja Matti Hälli ollessaan särkemässä Temmesjoen suulla kevättulvan kuljettamia jäitä.

Kanniston perheen lapsista käy kolme kansakoulua ollen Kaarina 7:llä, Ritva 5:llä ja Vilho 2:lla luokalla. He käyvät Limingan kirkonkylän kansakoulua, jonne on Samppalasta matkaa yli 5 kilometriä. Ja millaista matkaa, sitä sopisi kyseellisen kansakoulun johtokunnan jäsenten käydä katsomassa. Talvisin on tämä koulumatka Temmesjoen tien osalta paksun lumen, keväisin paksun tulvaveden peittämä. Tietä ei nimittäin talvisin aurata ja keväisin on tie liian matala, joten tulvavesi pääsee sen ylittämään ja osittain peittämään. Temmesjokivarren kansakoulua käyvät lapset eivät ole tähän asti saaneet minkäänlaista avustusta, tänä keväänä he ovat kuitenkin saaneet koulun puolesta kumikengät. – Tulkoon mainituksi, että Kanniston perheestä käy parhaillaan myös Esko-niminen poika rippikoulua. – Tällä seutukunnalla on muitakin lapsirikkaita perheitä. Niinpä Hilja ja Hannes Heikkisellä on 9 lasta, joista myöskin käy kolme Limingan kirkonkylän kansakoulua ollen Leena 6:lla, Pekka 4:llä ja Mikko 2:lla luokalla. Luullaksemme olisi tällä kulmakunnalla jo niin paljon kansakouluikäisiä lapsia, että sinne olisi syytä rakentaa oma kansakoulu. Mutta ennen sitä olisi Temmesjoen tie korotettava niin korkeaksi, ettei tulvavesi pääsisi sille sekä Temmesjoen suu perattava ja kanava syvennettävä, että tulvavesi juoksisi mereen, eikä nousisi pelloille viljelyksiä turmelemaan.