Kolmisen vuotta taaksepäin myi nyt viime tammikuun 15. p:nä 83 vuotta täyttänyt Juho Jussila-Matinlauri Limingan kirkonkylässä olevan talonsa sekä osti tilalle Heinijärveltä Mettola-nimisen pientilan. Hän on monta kertaa pyytänyt meitä käymään Heinijärvellä luonaan ja tällä kertaa Heinijärvellä käydessämme sen teimmekin.

Juho Jussila on sairastellut sänkypotilaana koko talven ja oli nytkin ”vuoteen omana” heikossa kunnossa.

Juho Jussila-Matinlauri on äitinsä puolelta vanhaa mahtavaa liminkalaista Sunilan talonpoikaissukua. Hänen äitinsä oli Kaisa Sunila, jonka sisar Maija oli Poutalan ja toinen sisar Greetta Oulujoen ison Saarelan emäntä sekä veli Erkki Sunila Häkkisen isäntä, professori, pääministeri J. E. Sunilan isä. Pääministeri Sunila, painija Yrjö Saarela ja taloustirehtööri Juho Poutala olivat Juho Jussilan serkkuja.

Juho Jussilan isä on ollut käsityötaidoistaan tunnettu Tupos-Nikkari alias Aappo Matinlauri, joka meni naimisiin Sunilan Kaisan kanssa. Jussilan maa kuului siihen aikaan syrjämaana Sunilaan ja Aappo Matinlauri sai mentyään naimisiin Sunilan Kaisan kanssa haltuunsa myös Jussilan talon, joka oli sillä paikalla, jossa on nykyisin Limingan osuusmeijerin omistuksessa oleva sk:n Jussila-niminen talo.

Tulkoon muuten mainituksi, että samaan aikaan eläneet Kramsun tyttäret olivat Limingan ns. ”krinuliinimamselleja”. Siihen aikaan, jolloin nämäkin naiset olivat nuoria neitosia, oli Lakeudella tarkka kasti – eli säätyjako rikkaiden ja köyhien välillä. Rikkaiden yleisnimityksenä oli ”topra”, joiden tanssiaisiin ym. tilaisuuksiin ei köyhillä eikä varsinkaan palvelusväellä ollut asiaa. Vielä meidänkin nuoruusaikoinamme oli Lakeuden nuorison keskuudessa tällaista säätyerotusta huomattavissa. Nykyisin ei sitä ole Lakeudella enempää kuin muuallakaan nuorisoa eri leireihin erottamassa, mikä onkin erinomainen asia, sillä ei ihmisen arvo riipu syntyperästä eikä rikkaudesta, vaan yksilön omista avuista. Sepä siitä.

Sunilan suku on ollut kuuluisa suurista ruumiin voimistaan, jotka olivat periytyneet myöskin Juho Jussilalle äidin puolelta sekä isän, Aappo Jussilan – sukunimi muuttui tässäkin tapauksessa vanhan tavan mukaan talon nimen mukaiseksi – kätevyys. Juho Jussila oli nuorena ollessaan tunnettuja Limingan ”riskejä miehiä”, ja taitava tekomies hän on ollut koko ikänsä. Vielä vanhanakin hän on rakentanut ainakin pari kolme talorakennusta. Nuorena miehenä ollessaan hän kävi kolmisen vuotta olemassa Amerikassakin, jossa sielläkin toimi rakennustöissä. Lakeuden parhaita hiihtäjiä Juho Jussila aikanaan myös oli, ja osallistui hyvällä menestyksellä Amerikassakin hiihtokilpailuihin.

Kun Juho Jussila oli heikossa kunnossa, emme hennoneet häntä kyselyillämme paljon rasittaa. Nykyisestä talostaan hän kuitenkin omasta aloitteestaan kertoi seuraavaa:

– Tämä Mettola on ollut aikanaan kuuluisa hyvästä ruuastaan, varsinkin viilistään. Isäntänä on siihen aikaan Mettolassa ollut Antti Sipola, jonka emäntä on ollut Limingan Alakopsan tyttäriä, ”Mettolan Kaija”. Liminkalaiset metsä- ja jahtimiehet kävivät Heinijärvellä käydessään säännöllisesti syömässä ”Mettolan Kaijan” viiliä, tekivätpä liminkalaiset matkan Heinijärvelle.

Juho Jussila on toisessa avioliitossa ja on hänen toinen vaimonsa Saimi, o.s. Nykänen, kotoisin Tyrnävältä.

Parhaat terveisemme Mettolaan.