Kuinka tarpeettomalta tuntuukaan tällä kertaa tuo usein talvipakkasilla puhurin pojan puristuksissa sydämen kyllyydestä sanottu lauselma ”kunpa kesä tulis, niin en varjoa hakis”. Eikä tässä nyt auta varjonkaan hakeminen, hikeä pukkaa varjossakin, kuten täällä toimituksessammekin, jossa on sikäli varjoa, ettei aurinko, keskikesän kuumana paistaa rävöttävä kultainen kehrä pääse täydeltä terältään vaikuttamaan. Hikeä pukkaa, vaikka ruumiin verhotkin ovat äärimmäisyyden rajaan asti vähäiset ja kevyet. Vedessä nyt olisi parasta pulikoida, sillä ei sielläkään nyt hampaat kalise.. Onhan veden lämpö täällä Oulun rantamillakin jo lähennellyt kolmeakymmentä (27,5) astetta ja lämpenee päivä päivältä tällaisten paisteiden jatkuessa. Ei pudottanut siis Jaakko tällä kertaa kylmää kiveä vesiin.

Kolmas heinäntekoviikko on loppumassa ja loppumassa ovat myöskin heinätyöt ainakin Oulun läänin eteläisissä ja keskisissä pitäjissä, kun ne sen sijaan läänimme pohjoisissa pitäjissä samoin kuin Lapin läänissäkin jatkunevat vielä ensi viikonkin. Heinätyö on tällaisten ihanteellisten ilmojen, Eliaan poutien vallitessa sujunut tavallista nopeammassa tempomassa siitäkin huolimatta, että työväkeä on ollut tunnetuista syistä heinäntekoon käytettävänä tavallista vähemmän ja laadultaan heikompaa. Monille paikkakunnille on täytynyt aputyöväkeä hommata heinätöihin toisilta paikkakunnilta ja kaupungeistakin. Myöskin sotaväkeä on toisin paikoin saatu käyttää heinänkorjuuseen, jossa siitä onkin ollut suurta apua. Puhuttelimme erästäkin isäntää, jolla oli ollut heinätöissä puolikymmentä oululaista neitosta. Kovasti oli isäntä tyytyväinen tyttösten työhön, ahkeria olivat olleet ja heinä oli tullut viikossa tehdyksi. Paljon on myös tällä kertaa lapsiväkeä käytetty heinätöissä ja suuri apu on heistäkin ollut tässä, samoin kuin muissakin töissä, kuten vanha sanonta ”apu lapsesta, kalan syö, kaksi perkaa”, todistaa.

Heiniä kuulostaa meidän maakuntaamme tulevan yleensä kohtalaisesti, toisin paikoin enemmän, mutta Oulun ympäristöpitäjissä yleensä vähemmän. Kuuluupa joissakin paikoin tulevan heiniä niinkin vähän, että hädin tuskin saadaan hehtaaria kohti se määrä, minkä valtio on jo määrännyt omiin tarkoituksiinsa otettavaksi.

Tämän sunnuntain seudussa siis maksetaan maakuntamme monissa talossa heinätyöväen palkkoja. Ja monen monissa taloissa ovat palkkojen maksajina tällä kertaa emännät.