Olympiavoittajia ja muita mestareita

[Kuva: Oulun hiihdot]
Oulun hiihdot 1800-luvun lopulla. Valokuva: Gustaf Feiring. Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmat.

Suomen hiihtourheilu alkoi tasamaahiihtona Tyrnävällä, jossa järjestettiin maamme ensimmäiset hiihtokilpailut vuonna 1879. Vuodesta 1889 järjestetyistä jokavuotisista Oulun hiihdoista muodostuivat epäviralliset SM-kisat. Haapavetiset keveillä suksillaan olivat ensimmäisiä hiihtokuninkaita. Kuuluisimpia hiihtäjiä olivat Juho Ritola, Tapani Niku ja Aappo Luomajoki. Hiihtäjiä on muistettu hiihtäjäpatsailla, joita on mm. Kärsämäellä, Haapavedellä ja Tyrnävällä. Kun 1920-luvulla siirryttiin murtomaahiihtoon, Oulu menetti asemansa maamme merkittävimpänä hiihtokeskuksena Lahdelle. Liekö haapavetistä perua, että maakuntaviesti on suuri tapahtuma eteläisissä jokilaaksoissa ja että myöhemminkin sieltä on noussut kuuluisia hiihtäjiä, kuten Jussi Kurikkala Kalajoelta, Helena Takalo Pyhäjärveltä ja Mika Myllylä Haapajärveltä. Toinen merkittävä hiihtokeskus on Kuusamo. Sieltä Kalevi Oikarinen nousi maailmanmestariksi.

Toinen urheilulaji, jossa Pohjois-Pohjanmaalla on koko vuosisadan ajan ollutnimekkäitä edustajia, on paini. Ensimmäiset olympiavoittajat olivat oululainen Yrjö Saarela ja muhoslainen Kalle Anttila, josta tuli myöhemmin kuuluisa liikemies ja nimeään kantavan kaupan perustaja. Tällä hetkellä Haukipudas ja Muhos ovat huomattavimmat painikunnat. Maailmanmestareiksi ovat näistä kunnista selviytyneet Eero Tapio ja Tapio Sipilä.

Viime aikoina Oulu on menestynyt ennen kaikkea joukkuelajeissa: aluksi jääpallossa, jossa oli 1950-luvulla neljä oululaista seuraa mestaruussarjassa. Myöhemmin se on saanut rinnalleen jääkiekon. Oulun Kärpät on joukkueista tunnetuin. Pesäpallossa Oulun Lippo on noussut monta kertaa Suomen mestariksi. Tunnettuja pesäpallokuntia ovat myös Pattijoki (liitetty Raaheen), Haapajärvi, Muhos, Ii ja Tyrnävä.

Yleisurheilijoista vain harva on saanut suuria voittoja. Kuuluisin on Piippolan Juha Väätäinen, joka 1970-luvun alussa nosti Suomen kestävyysjuoksun uudelle aikakaudelle. Vuosisadan alussa haapajärvinen Juho Jaakonaho oli ylivoimainen pyöräilijä Suomessa. Viime vuosien aluevaltauksia ovat painonnosto (Karolina Lundahl, 5 MM-mitalia) ja voimanosto (Kyösti Vilmi, 5 MM-mitalia).

Tanssien maailman huipulle

Tanssi on uusi taidemuoto Pohjois-Pohjanmaalla. Pyhäjärvi on valtakunnallisesti tunnettu tanssipitäjä. Sen tanssitapahtuma Täydenkuun Tanssit pääsi vuonna 1997 Finland-festivaaliketjuun. Oulussa toimii tanssistudio. Innokkaat, taitavat ohjaajat (Marketta Viitala Pyhäjärvellä ja Pirjo Ylimaunu Oulussa) ovat olleet tässä tunnettuja tanssin tienraivaajia.

Oulussa ja Raahessa toimii kilpatanssin yhdistyksiä, joista Oulun Telemark on kuuluisin. Sen nuoret tanssijat Sirpa Suutari-Jääskö, Katja Koukkula ja Hanna Salmela ovat päässeet maailman huipulle.

Menestyvä tanssiharrastus osoittakoon tässä, että taide ei menestykseensä tarvitse välttämättä vuosisataisia perinteitä vaan ennen kaikkea innokkaita vetäjiä.