[Kuva: Erkkilän koulu]
Pyhäkoulun väkeä Onnelan pihalla 22.5.1927.

Erkkisperän koulukkaat joutuivat käymään Sarjankylän koulua, mikä oli liian pitkä matka ja kuormitti Sarjankylän tilanahtaudesta kärsivää koulua. Oppilaita oli riittävästi oman koulun perustamiseksi.

Kunta myönsi koulua varten kitsaasti varoja. Silti Erkkilän koulu saatiin alkamaan vuonna 1935 Aukusti ja Fredriika Vilkunalta vuokratussa Onnelan talossa, jonka kunta 1938 osti omakseen. Opettajan käytössä olleista kamareista toinen jouduttiin ottamaan opetuskäyttöön ja koulun ullakolle jouduttiin rakentamaan tilat poikien käsityönopetukselle: Vaikka ensimmäisenä vuonna ei kaikkia oppilaita saatukaan kouluun, niin jo seuraavana vuonna mainittiin kaikkien oppivelvollisten olleen paikalla. Ensimmäisenä opettajana toimi Vilho Mannila 1935–1938, ja hänen jälkeensä Ida Viitakangas 1938–1950. Tyttöjen käsitöitä opetti aluksi Kaarina Annila.

Oppilasmäärän puolesta olisi myös alakoulunopettajan virka ollut avattava, mutta käyttöön tarjottu huone oli huonokuntoinen. Muutenkin kaikki määrärahat menivät lämmityskustannuksiin. Kyläkunta oli uskonut uuden koulun pikaiseen rakentamiseen eikä remontteihin oltu halukkaita. Tarkastajakin totesi tilat koulukäyttöön epäterveellisiksi, kylmiksi ja niin pimeiksi, että ”näkökyky kärsii”. Hän kehottikin mitä pikimmin hankkimaan piirustukset ja rakennusluvan.

Yläkerran käsityöluokasta tehtiin alakoulun luokka. Koulukeittola saatiin toimintaan 1943, jolloin käsityöhuoneeseen muurattiin tätä tarkoitusta varten hella.

Alkeellisten olojen vuoksi ei myöskään kouluun saatu päteviä, pysyviä opettajia, vaan opettajat vaihtuivat lähes vuosittain. Lempi Ojala toimi Erkkilän koululla 1940–1941, Irja Tyhtilä (Kärnä) 1941–1944, Hilma Montonen 1945–1963, Eino Latvala 1945–1946 ja 1951–1952, Saara Laakkonen 1950–1951, Elsa Järviluoma 1953–1954, Anna-Liisa Kangas 1954–1955, Irja Haatainen 1955–1956, Rainer Nevantaus 1957–1959. Poikien käsitöitä ohjasivat Jaakko Pirttimaa, Väinö Lehtinen ja Eino Niemelä.

Vuonna 1955 aloitettiin uuden koulun rakentaminen. Mallipiirustuksiksi valittiin Sirkka-tyyppinen puurakenteinen koulutalo. Rakennus valmistui entisen koulun viereen Erkkisjärven rannalle 1958. Nykyaikaiset opetustilat ja opettajien asunnot toivat koululle pysyvät viranhaltijat. Eino Mäenpää opetti vuodesta 1959 vuoteen 1974, ja hänen jälkeensä Seppo Harmaala 1974–1975. Vuonna 1975  virkaan tuli Veli Järviluoma. Sinikka Muilu tuli opettajaksi Erkkilään 1963.

Koulun kotisivu