[Kuva: Junnon koulu ]

Sota-ajan niukkuus löi leimansa Junnon koulun ensimmäisiin toimintavuosiin. Koulutilat vuokrattiin Jaakko Junnolta, eikä korjaustöissä välttämättömiä rakennustarpeita ollut saatavissa. Koulukalustoa siirrettiin Ypyän koululta. Koulukeittolaa ei myöskään saatu toimimaan. Urho Junnolta vuokrattiin tupa käsityötilaksi, josta tehtiin myöhemmin keittola. Käsityönopetus siirrettiin Matti Heikinahon tupaan.

Koulutyö alkoi vuonna 1943. Vaikka oppilasmäärän perusteella olisi jo tuolloin tarvittu toinen opettajanvirka, täytettiin se vasta vuonna 1949. Ensimmäisenä opettajana toimi Liisa Malmivaara.

Johtokunta teki useita määrärahaesityksiä, jotta uusi koulu olisi saatu rakennetuksi, mutta turhaan. Koulunpito oli hankalaa, kun luokka oli omassa vuokrahuonessaan, käsityöt ja keittola kumpikin eri taloissa. 1940-luvun lopulla näytti myös siltä, ettei entistä vuokrasopimusta uusittaisi. Vasta tarkastajan ja lääninhallituksen tuella meni koulun rakennusasia eteenpäin.

1950 ryhdyttiin viimein rakentamaan arkkitehtitoimisto Veikko Leisten suunnittelemaa puurakenteista koulutaloa, johon tulivat opetustilat kahdelle opettajalle. Vihkiäisjuhlaa vietettiin 28. helmikuuta 1952.

Junnon koulussa kävi oppilaita myös läheisen kunnanrajan takaa sekä Sievistä että Ylivieskasta, toisaalta omasta koulupiiristä kävi osa lapsista edelleen Ypyän koulussa. Vielä 1960-luvun alussa oltiin optimistisia oppilasmäärien suhteen, mutta tilanne muuttui pian. Kun vuonna 1961 oppilaita oli 33, niin 1965 oli heitä enää 23 ja 1967 oppilasmäärä oli vain 18. Koululautakunta näki mahdottomaksi ylläpitää kahta lähekkäin olevaa, minimioppilasmäärällä toimivaa koulua. Asiasta kehkeytyi katkera taistelu. Vaikka Junnonperän koulurakennus olikin hyväkuntoinen, ratkaisi kylän syrjäisempi sijainti, ja koulu lakkautettiin 1968. Kunta möi koulun teollisuustilaksi.

Opettajina ovat Junnon koululla toimineet seuraavat: Liisa Malmivaara 1943–1944, Vieno Merenheimo 1944–1946, Meeri Leppikangas 1946–1947, Maija Prittinen 1947–1949, Kerttu Nurmesniemi 1949–1968, Saara Laakkonen 1949–1950, Matti Raudaskoski 1950–1951, Veikko Palola 1951–1956, Oiva Palola 1953–1955, Kaija Kupiainen 1956–1959, Maija-Liisa Raudaskoski 19571–1958, Ritva Kankaanpää 1959–1960, Pentti Hurstinen 1960–1963, Antero Marjakangas 1963–1964, Paavo Raudaskoski 1964–1968. Poikien käsitöiden ohjaajina ovat olleet Urho Junno, Aarne Heikinaho, Einari Heikinaho ja otto Somero.