Hailuodon pitäjälaulun säveltäjä on Hailuotoon 1932 muuttanut kanttori Pentti Hautsalo. Hän toi tullessaan eloa seurakunnan musiikkitoimintaan, ja työnsä ohessa hän teki pieniä sävellystöitä. Varhaisimpien töiden joukossa on myös ”Merenkansan laulu”. Laulusta on kaksi versiota, joista tunnetumpi on opettaja, kotiseutuneuvos J. L. Suomelan sanoittama. Hänen myötävaikutuksestaan laulua esitettiin paljonkin 1960–70-luvuilla, mutta nykyiselle sukupolvelle laulu on jäänyt suhteellisen tuntemattomaksi.

Pentti Hautsalo
1. Meren luodolle voimien mittelöön on meidät jo lapsina luotu. Ei totu hän tyvenen souteluun, kelle mereen pellot on suotu. Ei voi tätä muistoista unhoittaa, tämä kuohukko mieltäni viihtää. Täällä voimakas elää jos uurastaa, kotitanteret työhön kiihtää.
  1. Meri kutsuen kauaksi houkuttaa
    elon ruusuisen haaveena näyttää.