[Ulkokuva kirkosta]

Aikoinaan laajaan Salon emäseurakuntaan ja sittemmin Raahe-Salon kirkkoherrakuntaan kuulunut Pattijoen seurakunta sai senaatilta perustamispäätöksen vuonna 1909. Virallisesti se itsenäistyi vasta kymmenen vuotta myöhemmin; senaatti oli näet edellyttänyt päätöksessään, ettei seurakuntaa muodostettaessa loukattaisi kenenkään kirkollisen viranomaisen oikeuksia. Käytännössä tämä merkitsi sitä, että itsenäistyminen tapahtui vasta vuonna 1919, kun silloinen Raahe-Salon seurakunnan kirkkoherra K. F. Durchman kuoli. Seuraavana vuonna seurakunta sai virallisesti nimen Pattijoki.

Oman kirkon paikka aiheutti Pattijoella laajalti keskustelua. Useiden kirkonkokousten ja äänestysten jälkeen päästiin kuitenkin yhteisymmärrykseen ja kirkon paikaksi valittiin Pietarinmäki. Raahen kirkon suunnitellut arkkitehti J. Stenbäck lupautui kirkontekoon myös Pattijoelle. Rakennustyöt aloitettiin toukokuussa 1911. Kirkon seinämuurit rakennettiin betonista ja katto betonipaanuista. 250 istumapaikkaa käsittänyt kirkko vihittiin käyttöön adventtisunnuntaina. Piispa Juho Koskimiehen suorittamaan vihkimiseen saapui niin paljon ihmisiä, etteivät kaikki mahtuneet kerralla sisään vaan iltapäivällä täytyi pitää toinen jumalanpalvelus.

[Kuva: alttaritaulu Vapahtaja ristillä]
Vapahtaja ristillä
[Kuva: lasimaalaus Ylösnousemus]
Ylösnousemus

Pattijoen kirkon alttaritaulu on tyrolilainen kullattu puuveistos Vapahtaja ristillä. Kirkon etuosan ikkunassa on lasimaalaus Ylös­nou­semus, jonka on suunni­tellut limin­ka­lainen taitei­lija Matti Lampi. Teoksen aihe on saatu virrestä ”Kirkasta oi Kristus meille” vuoden 1894 virsikirjasta. Kirkon puiset katto­kruunut ovat arkki­tehti Sten­bäckin suunnit­telemat, ja ne ovat samanlaiset kuin Keri­mäen kuului­sassa puukirkossa. Alun perin niissä poltettiin tali­kyntti­löitä. Vuonna 1962 seura­kunta sai lahjoituksena kristallikruunun, jolloin puiset kruunut vietiin vintille varastoon. Vuonna 1989 kruunut siirrettiin seurakuntatalon laajennuksen yhteydessä uuteen seurakuntasaliin. Sittemmin vuoden 1998 peruskorjauksen aikana puiset kruunut sähköistettiin ja palautettiin kirkkoon ja kristallikruunu siirrettiin valaisemaan sakastia. Raahelaisen taidetakojan A. F. Westmanin takomat kyntteliköt hankittiin kirkon rakentamisen yhteydessä, ja ne ovat edelleen käytössä.

[Kuva kirkon tornista] [Sisäkuva kirkosta] [Sisäkuva kirkosta]

Vuoden 1998 remontin aikana kirkon sisäilme palautettiin mahdollisimman lähelle Stenbäckin suunnitelmia edellisen, vuoden 1970 sisäremontin jäljiltä. Suunnittelutyössä käytettiin useita asiantuntijoita, ja kirkon sisätilojen lisäksi myös kirkon ulkoseinien sävy palautettiin mahdollisimman lähelle alkuperäistä värisävyä.

Pattijoen kirkon ensimmäiset urut hankittiin Saksasta, ja ne olivat 7-äänikertaiset. Nykyiset 11-kertaiset mekaaniset urut ovat vuodelta 1977, ja ne ovat sotkamolaisen Urkurakentamo Tuomen rakentamat.