[Kuvassa kirkko, jonka edessä tapuli]

Pyhäjoen emäseurakuntaan kuulunut Oulainen sai kappeliseurakunnan oikeudet 1682, jolloin rakennettiin Pyhäjoen rannalle pieni puukirkko. Sen sanotaan mahtuneen nykyisen vuonna 1753 rakennetun kirkon sisälle. Omaksi seurakunnaksi Oulainen erotettiin 1870. Käytännössä ero tapahtui vasta 11 vuotta myöhemmin, kun Oulaisten seurakunnan ensimmäinen kirkkoherra Joel Lindholm astui virkaansa.

Oulaisten uuden kirkon rakennustöitä johti kuuluisa kaarlelalainen kirkonrakentaja Matti Honka (Lillhänga). Ruotsi-Suomen kuningattaren Loviisa Ulriikan mukaan kirkkoa ryhdyttiin kutsumaan Loviisaksi. Vuonna 1758 kirkon eteläpuolelle kohosi tapuli kalajokisen Matti Jylkän johdolla. Vuosina 1779–82 kirkko koristettiin katto- ja seinämaalauksilla, jotka ovat pohjalaisen kirkkomaalarin Erik Westzynthius nuoremman ainoat varmasti tunnetut kirkkomaalaukset.

Vuonna 1882 lääninarkkitehti F. W. Lüchowin piirustusten pohjalta toteutettu korjaus muutti perusteellisesti kirkon ilmettä. Uutta olivat kivijalka, erilliset eteistilat ja torni, jonka paikalla oli alun perin ollut vain salko.

[Kuvassa kirkko, jonka takana tapuli]

Oulaisten kirkon alkuperäinen ulkoasu on hahmotettavissa 1760 rakennetun Kiimingin kirkon muodoista. Sisätiloihin vuoden 1882 korjaus toi muutoksena lehterin. Sakasti, alttari ja saarnastuoli sijoitettiin uusiin paikkoihin. Alun perin kirkon ulkoseinät olivat tervatut. Vuonna 1843 kirkko sai tutun punavärinsä, joka kuitenkin korvattiin 1882 vaalealla hiekkakiven sävyisellä värillä. Westzynthiuksen maalauksia korjaus kohteli kaltoin, sillä ne jäivät kattolaudoituksen ja seinäpapereiden alle.

Vuoden 1930 korjauksessa otettiin askel kohti alkuperäistä ilmettä. Ikkuna-aukot saivat pyöreät muotonsa, punaväri palasi ulkoseiniin, ja pinkopahvit poistettiin seinämaalausten päältä. Sakastia uudistettiin 1990-luvun alussa, jolloin kirkon läheisyyteen kohosi myös uusi huoltorakennus.

Oulaisten kirkko on tyyliltään ulkoviisteinen ristikirkko. Maailman maalaustaiteen historian suuriin nimiin kuuluvan Paul Gauguinin oppilaan Väinö Blomstedtin maalaaman alttaritaulun sanoma on: ”Seuratkaa minua, niin minä teen teistä ihmisten kalastajia!”

Puisen kirkon tunnelma on kodikas ja lämmin. Erityisen puhuttelevia ovat Jeesuksen syntymäjuhlan, joulunajan, monet tilaisuudet, jotka kokoavat yhteen niin Oulaisissa asuvat kuin täältä vuosien mittaan muualle muuttaneet. Sukupolvet tulevat ja menevät. Oulaistelaisten kotikirkko on ollut yhdistävänä renkaana sukupolvien ketjussa pian 250 vuoden ajan.

[Sisäkuva kirkosta] [Sisäkuva kirkosta]