[Ulkokuva kirkosta]

Pohjanmaan keskiaikaisista seurakunnista Liminka kuuluu niihin, joiden varhaisvaiheita koskevat tiedot ovat kovin puutteelliset ja vaikeaselkoiset. Hyvin todennäköistä on, että Liminka on erotettu omaksi kirkkoherrakunnakseen vuonna 1477 Salon emäseurakunnasta. Sitä ennen Liminka on saattanut olla kappeliseurakunta, joskaan säilyneitä asiakirjoja ei ole tuon väitteen tueksi.

Ensimmäisen kirkon rakentamisajankohta ei ole tiedossa, mutta ilmeisesti vuonna 1496 venäläiset sen polttivat. Paikkaakaan ei voi tarkoin osoittaa; tiedetään vain sen sijainneen Sunilan mailla Liminkajokivarressa. Seurakunnan toinen ja kolmas kirkko ovat sijainneet Linnukkamäellä, ja ne on vihollinen polttanut Venäjän sodan aikana vuosina 1589 ja 1592. Neljättä kirkkoa alettiin rakentaa vuonna 1596 nykyiseen kirkkotarhaan. Huomattava laajennus siihen tehtiin vuonna 1693, ja kirkko palveli aina vuoteen 1825, jolloin se purettiin pahoin lahonneena. Kirkkotarhassa tiedetään olleen kellotapuli jo 1600-luvun alkupuolelta. Vuonna 1733 rakennusmestari Grels Norlingin johdolla rakennettiin renessanssityyppinen tapuli, joka palvelee edelleen.

[Kuva tapulista]
Tapuli
[Kuva saarnatuolista]
Saarnatuoli
[Kuva vaivaisukosta]
Vaivaisukko

Nykyinen, Limingan viides kirkko valmistui 1826 ja on uusklassinen, puinen ristikirkko. Kirkon rakentamista edelsi monivaiheinen, värikäs prosessi. Keisarillinen majesteetti määräsi kirkon rakennettavaksi kivestä, ja niinpä Charles Bassi ja A. W. Arppe vuonna 1817 laativat piirustukset tasavartisesta ristikirkosta, jonka rakennusmateriaali olisi tiili. Yllättävä käänne tapahtui vuonna 1819 keisari Aleksanteri I:n Suomen-matkan aikana. Keisarilta pyydettiin lupaa rakentaa kirkko puusta, vedoten muun muassa valmistettujen tiilien huonoon laatuun. Entisen merenpohjan saven suolapitoisuus tekee tiilistä itsestään murenevia. Niinpä vuonna 1823 senaatin talousosasto hyväksyi A. F. Granstedtin, C. L. Engelin oppilaan ja työtoverin, laatimat piirustukset keskustornilla varustetusta ristikirkosta. Kirkon rakentamisesta vastasi tunnettu kirkonrakentaja Heikki Kuorikoski.

Mielenkiintoinen yksityiskohta paljastui hiljakkoin, kun sadekesän 1998 jälkimaininkina uusittiin pintavesien salaojaviemäröintiä kirkon ympärillä. Tiilikirkkoa varten valmistetut, talollisten toimittamat tiilet löytyivät nykyisen kirkon kupeesta. Niillä oli nostettu kirkonmäkeä.

[Kuva alttarista] [Sisäkuva kirkosta] [Sisäkuva kirkosta]

Kirkkoon on tehty useita remontteja. Vuonna 1935 on vanhentuneen paanukatteen päälle rakennettu tiilikate; molemmat purettiin pois ja tilalle rakennettiin kuparipeltikatto vuonna 1990. Kirkon ikkunat olivat korjauksen alla vuonna 1999.

Edellisen kirkon esineistöä on saarnatuoli, jonka on tehnyt Johan Kyntzell vuonna 1727, ja maalaukset ”Viimeinen tuomio” ja ”Ristiinnaulitut”, jotka ovat Petter Bergströmin töitä. Alttaritaulun ”Kristuksen kirkastus” on maalannut Oskar Nylander vuonna 1849. Kirkkoon mahtuu noin 850 henkilöä, ja se on ollut ja on hyvä maamerkki Liminkaa lähestyville.

[Kuva: Ristiinnaulitut]
Ristiinnaulitut