[Kuva: Pyhän Laurentiuksen kirkko]
Pyhän Laurentiuksen kirkko tuhoutui tulipalossa vuonna 1942. Kuvalähde: Iin kotiseutuarkisto.

Iin seurakunta on perustettu vuoden 1340 jälkeen. Iin kappeliseurakunta oli kolmanneksi vanhin Pohjois-Pohjanmaan seurakunta.

Ensimmäinen kirkko Iin seurakuntaan rakennettiin vuosien 1340 ja 1274 välillä. Kirkkoja Iissä on ollut monta, mutta ne ovat tuhoutuneet ryöstelyjen, hävitysten ja osa salaman aiheuttaman tulipalon johdosta.

Iin seurakuntaan rakennettiin vuonna 1865 kirkko, joka sai nimekseen Pyhän Laurentiuksen kirkko. Tämäkin kirkko paloi salaman sytyttämänä 23.8.1942. Kirkon palo oli seurakuntalaisille suuri menetys: rakennus oli kulttuurihistoriallisesti arvokas, ja sen tuhoutuminen oli korvaamaton vahinko koko maakunnalle.

[Ulkokuva kirkosta]

[Kuva tapulista]
Porttitapuli.

Uutta kirkkoa ryhdyttiin suunnittelemaan heti, mutta rahaa ei ollut ja sota-aika oli juuri päättynyt. Kirkon rakentamiseen saatiin lahjoituksia, joista suurin – 10 miljoonaa markkaa – tuli Amerikan luterilaisilta kirkoilta. Yhteensä lahjoituksina saatiin 18,5 miljoonaa markkaa. Loput rahoituksesta järjestyi myymällä metsää ja ottamalla laina. Uutta kirkkoa ryhdyttiin rakentamaan huhtikuussa 1949.

Kirkottomana aikana seurakunta vuokrasi käyttöönsä Rauhanyhdistyksen seurahuoneen, jossa sitten suoritettiin kirkollisia toimituksia.

Uudesta kirkosta tuli kivikirkko. Piirustukset kirkkoon laativat arkkitehdit Gustaf Strandberg ja A. Hytönen. Kirkon rakentamisen sai suoritettavakseen rakennusliike S. Valjus.

Kesäkuussa 1950 vietettiin uuden kivikirkon vihkiäisiä. Muodoltaan uusi kirkko on vanhan Pyhän Laurentiuksen kirkon mallinen. Kirkko on matalaseinäinen pitkäkirkko, jonka pohja on 32,3 × 14,2 metriä ja korkeus 15,8 metriä. Kellotapuli sijaitsee kirkosta erillään. Istumapaikkoja kirkossa on noin 500.

[Kuva: näkymä alttarin suuntaan] [Kuva: näkymä ulko-oven suuntaan] [Kuva: votiivilaiva]

Alttaritaulun ”Jeesus opettaa veneestä” on maalannut taiteilija Eero Nelimarkka. Saarnatuolin koristeet ”Kristusmonogrammi” sekä veistokset ”Evakelistojen symbolit” ovat Oskari Jauhiaisen käsialaa. Kirkon itäsivustalla on 1940-luvulla pystytetty muistomerkki Pekka Vesaisen patsas, jonka on veistänyt taiteilija Kalervo Kallio.

Urut on hankittu Kangasalan urkutehtaalta. Uruissa on 18 varsinaista ja 3 siirtoäänikertaa.

[Kuva: Kruununsaaren hautausmaa]
Kruununsaaren hautausmaa.

Iin seurakunnalla on hautausmaa joen keskellä olevassa saaressa, Kruununsaaressa. Kruununsaaren hautausmaa vihittiin käyttöön vuonna 1810. Vainajat kuljetettiin saareen veneellä sulan veden aikana ja reellä jäiden aikana. Vuonna 1957 valmistui maantie, joka kulkee saaren itäpäästä. Kruununsaari on kaunis ja omanlainen hautausmaa, joka on vieläkin käytössä.

Talvi- ja jatkosodan vainajat haudattiin kirkkotarhaan, joka sijaitsee kirkon vieressä. Arkkitehti U. Heikkinen laati suunnitelman sankarihauta-alueesta. Kirkkotarhassa sijaitsee myös kaatuneiden muistomerkki, joka paljastettiin kesällä 1955.

• Vahtola, Jouko: Iin kirkot. Kaltio 6/1994, 208–209.
  • Elo, Kyösti–Satokangas, Reija–Vahtola, Jouko: Iin seurakunnan historia. Iin seurakunta. Ii 1998.