[Kuva: Yli-Iin kirjastorakennus]

Kirjaston perustaminen

Kirjaston perustamisesta ei ole mustaa valkoisella, mutta Yli-iin kunnankirjaston johtokunnan ensimmäinen kokous pidettiin kunnantoimistossa 23.8.1933. Johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin Kalle Rajala ja varapuheenjohtajaksi Mari Pahkala. Kirjastonhoitajaksi valittiin opettaja Artturi Kinisjärvi viidensadan markan vuosipalkalla. Päätettiin, että kirjasto pidetään auki tiistaisin ja perjantaisin klo 17–19. Kirjasto avattiin yleisön käytettäväksi 12.9.1933.

Kirjaston tilat ja sivukirjastot

Ensimmäinen kirjakokoelma sijaitsi Karjankylän koululla opettaja Kinisjärven asunnossa. Vuonna 1938 kirjastonhoitajaksi valittiin opettaja Mirjam Junes ja kirjasto siirrettiin kirkonkylään, kunnanhuoneelle, kuten kunnanvirastoa silloin kutsuttiin. Kunnanhuoneella kirjasto toimi vuoteen 1946, jolloin se siirtyi keskikylälle, Oskari Manniselta vuokrattuun huoneeseen. Vuonna 1942 perustettiin ensimmäinen piirikirjasto Karjalankylän Alapäähän. Vuonna 1947 avattiin lainausasemat kirkonkylässä ja Tannilassa. Vuonna 1956 Kantakirjasto siirrettiin kirkonkylään Kalle Alasiurualta vuokrattuun huoneeseen. Samana vuonna aloitti Maalismaan piirikirjasto. 1957 perustettiin Tannilan ja Pahkalan sivukirjastot. Vuonna 1958 kirjastonhoitajan tehtäviin siirtyi Jenni Ylisiurua. Vuonna 1964 perustettiin Kollajan sivukirjasto. Vuonna 1963 pääkirjasto siirtyi Keskuskansakoulun tiloihin. Vuonna 1985 pääkirjasto siirtyi nykyisiin tiloihin omaan kirjastotaloon.

Yli-Iin kirjasto siirtyi atk-lainausjärjestelmään vuonna 1996. Lainausjärjestelmäksi valittiin Akateemisen tietopalvelun K3000-järjestelmä, josta sitten siirryttiin saman järjestelmän kehittyneempään versioon ATP-Origo-lainausjärjestelmään.

Yli-Iin pääkirjastorakennus

Yli-Iin kirjastotalo on valmistunut vuonna 1984. Kirjastotalon on suunnitellut O. Ylipahka Oy. Pinta-alaltaan kirjastotilat ovat 368 m²:n suuruiset.

[Kuva: Sisäkuva kirjastosta] [Kuva: Lukunurkkaus] [Kuva: Kirjastosali]

Kirjastoauto

[Kuva: kirjastoauto Akseli]

Kirjastoauto Akseli on Yli-Iin, Iin ja Kuivaniemen yhteinen kirjastoauto. Akseli aloitti toimintansa 1991. Akseli on malliltaan Scania L 113, ja kori on M. Vähämaan valmistama. Kirjastoautossa toimii myös atk-lainausjärjestelmä, joka otettiin käyttöön marraskuussa 1997.