”Pulkkilan seurakuntalaiset saivat vuoteen 1874 lainata Piippolan seurakunnasta. Mutta mainittuna vuonna tohtori J. W. Calamniuksen ja herrashenkilöin toimesta arpajaisilla saatiin 300 markkaa, joilla ostettiin uusia kirjoja. Tällä lailla syntyi ominainen kirjasto Pulkkilan seurakuntaan. Valittiin kirjaston johtokunta, johon kuluu metsäherra E. W. Strömberg esimiehenä, maakauppias N. Watanen ja talolliset J. Haunpää ja H. Isojunno sekä kappalainen A. B. Calamnius, joka on ollut kirjaston hoitajana palkkiotta. Tämä johtokunta laati säännöt. Lainaus maksuton. Lisäys: vuonna 1875 tehtiin 210 lainaa.”

K. Werkko: Tietoja ja mietteitä Suomen kansa- ja lasten-kirjastoista ynnä luku-yhdistyksistä ja luennoista vuoteen 1875

Ensimmäinen oma kirjakokoelma tiedetään Pulkkilassa olleen jo vuonna 1874. Tuolloin kirjasto toimi pappilassa. Vanhin kirjaston pöytäkirja on peräisin vuodelta 1925. Pöytäkirjasta käy selville, että kirjasto on ollut avoinna seitsemän tuntia viikossa. Myöhästyneistä kirjoista joutui maksamaan sakkoa 5 penniä päivältä. Vuonna 1928 kirjoja sai lainata kerralla kaksi kappaletta, joista toisen oli oltava tietopuolinen opus.

Vuonna 1936 kirjastolle ostettiin kirjakaappi, johon sijoitettiin 72 nidettä käsittävä kirjakokoelma.

Pulkkilan kirjasto on sijainnut pappilan lisäksi useissa paikoissa, kuten yksityisten henkilöiden kodeissa. Vuonna 1939 kirjasto sijaitsi kunnantalolla eli Mäkelän talossa. Yhdeksän vuotta myöhemmin suunniteltiin uuteen kunnantaloon oma huonetila kirjastolle. Ensimmäisen oman tilan kirjasto sai koulun tiloista vasta vuonna 1974. Tiloihin saatiin laajennusta vuonna 1990 koulun oppilaskirjastosta ja käytävästä. Vuonna 1997 Pulkkilan kirjasto siirtyi atk-järjestelmään.

Pulkkilan kirjastolla on toiminut sivukirjastoja Laakkolassa, Latvalla ja Vornassa, jotka kaikki lakkautettiin 1990-luvulla.

Pulkkilan kirjastorakennus

Pulkkilan kirjaston toimitilat sijaitsevat peruskoulun yhteydessä, jossa kirjastolla on nyt käytettävissään tilaa 365 m². Kirjastotiloja on laajennettu vuonna 1990; laajennuksen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Esa Ojanlatva Ky Haapavedeltä. Kirjastossa on aikuisten-, nuorten- ja lastenosasto, käsikirjasto sekä lehtienlukupaikka. Tiloissa on yhteensä 14 musiikinkuuntelupaikkaa ja 29 lukupaikkaa. Kirjaston tiloissa järjestetään taide- ym. näyttelyitä ja muita kulttuuritilaisuuksia. Kirjasto on helppo löytää, sillä se sijaitsee keskellä taajamaa, aivan kirkon vieressä.

[Kuva: lainauspiste][Kuva: lukunurkkaus][Kuva: lainauspiste][Kuva: lainausosasto][Kuva: lainausosasto][Kuva: lehtilukutila]