Heinätorilta Kaarlenväylälle – Oulun kaupunginkirjaston 125 vuotta

Historiikin kirjoittaja: Irma Kyrki Kaija Salmen, Kaarina Niskalan ja Helvi Puolakan tekstien pohjalta. 2002. Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto

Oulun kunnallinen kirjastolaitos, Kansankirjasto ja lukusali aloitti toimintansa vuoden 1877 alussa. Sijaintipaikka oli laitakaupungilla Heinätorin kansakoululla.

[Kuva: Heinätorin kansakoulu]
Heinätorin kansakoulun julkisivukuva 1872 piirustusten mukaan. Kuva teoksesta Pertti Huttunen: Oulun kaupungin kansakoulu 1874-1974, 1. osa (Kouluvirasto 1974).

Vuonna 1899 kirjastolle vuokrattiin tilavampi huoneisto keskemmältä kaupunkia, seppä Jokelan talosta nykyisen Isonkadun ja Saaristonkadun kulmasta. Kirjaston vuokralaisvuodet loppuivat v. 1910, kun kauppaneuvos Hemming Åströmin perikunta lahjoitti Ainolan puisen jugendhuvilan kirjaston ja museon käyttöön. Tämä kaupunkilaisten piparkakku-Ainolaksi kutsuma rakennus paloi kesällä 1929. Palon jälkeen Ainolan puistoon päätettiin rakentaa entiselle paikalle kivinen rakennus, johon kirjaston ja museon lisäksi tuli tilat myös maakunta-arkistolle. Arkkitehti Oiva Kallion suunnittelema maakuntatalo vihittiin käyttöön v. 1933 alussa. Uusi rakennus Ainolan puistossa palveli kaupunkilaisia puoli vuosisataa käyden kuitenkin vähitellen ahtaaksi ja epätarkoituksenmukaiseksi kehittyvälle kirjastolle. Uudet tilat olivat ehtona maakuntakirjasto-oikeuksille, jotka valtioneuvosto myönsi v. 1973. Kirjaston 100-vuotisjuhlavuonna rakennushanke saatiin vauhtiin, ja viisi vuotta myöhemmin, tammikuussa 1982, Kaarlenväylän varrella Vänmanninsaaressa sijaitseva nykyinen kirjastotalo avattiin asiakkaille.

Ensimmäiset sivukirjastot perustettiin 1950-luvulla. Potilaskirjastotoimintaa on ollut vuodesta 1960. Kirjastoauto aloitti liikennöinnin v. 1975 ja loppuvuodesta 2001 otettiin käyttöön pienkirjastoauto.

[Kuva: Oulun kaupungin pääkirjasto]
Oulun kaupungin pääkirjasto 10.5.1992. Valokuva Raimo Ahonen. Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjaston kokoelmat.