Ristivetoa politiikassa

Kunnanvaltuuston tehtäviä sodan jälkeen lisäsivät siirtoväen huolto, pika-asutustoiominta sekä sodan jälkien kunnostaminen. Uutta väriä kunnallispolitiikkaan, kuten valtion politiikkaankin, toi maan alta noussut SKP ja laajemmaksi yhteisöksi kaavailtu SKDL. Virta vei politiikassa vasemmalle; IKL ja fasistisiksi leimatut järjestöt lakkautettiin. Samassa rytäkässä menivät epäpoliittiset suojeluskunta- ja lottajärjestötkin. Asekätkijöitä, sotasyyllisiksi epäiltyjä ja sotarikollisia vangittiin. Monia pidettiin vangittuina laittomasti ilman oikeudenkäyntiä.

Kansanvalta voitti kiihkoilun

Oikeistolaiset kuuntelivat vaiti uusia ajatuksia ja tuulia. Valvontakomissio oli maassa ja itsenäisyyden säilyminen huolestutti. Vähitellen palattiin perusteltuun päiväjärjestykseen. Demokratia voitti. Se nousi vastustamaan äärivasemmistoa ja laittomuuksia samalla tavoin kuin oli ennen sotia lopettanut äärioikeiston kiihkoilut.

Kunnan tehtävät kasvoivat nopeasti

Kunnan tehtävät ja toimiala laajentuivat voimakkaasti sotien jälkeen. Kunnankirjuri ei enää pystynyt kaikkia asioita ja päätöksiä täytäntöön panemaan. Tarvittiin lisää henkilökuntaa paisuvaa paperisotaa hoitamaan. Kunnankirjurin virkanimikekin muuttui kunnansihteeriksi. Se kuvasi uutta aikaa paremmin. Kunnantoimistoa piti laajentaa, kun tuli uusia toimihenkilöitä. Köyhyys Kestilän kuntaa vaivasi sotien jälkeenkin. Sota ei kunnan taloutta helpottanut, vaikka suunnaton inflaatio velkoja söikin. Rahaa olisi kipeästi kaivattu, mutta sen saanti ei ollut helpompaa kuin ennen sotaakaan oli ollut. Kestilä kuului maamme köyhimpiin kuntiin. Rantsilan kanssa se piti pitkään sodan jälkeen perää siikajokilaakson köyhimpänä kuntana.

Valtio tuli avuksi sosiaalitoimeen

Sosiaalitoimi oli edelleen keskeinen kunnan tehtävä. Sen osuus kunnan taloudessa kuitenkin suhteellisesti väheni muiden palvelujen kehittyessä. Sosiaalitoimeen alkoi myös valtio osallistua entistä enemmän. Kotiavustuksia annettiin vähävaraisille, ja kunnat kehittivät yhteistyössä sairaaloita ja hoitolaitoksia.