Kalajokilaakson kansallispuvun synty

[Kuvassa Kalajokilaakson kansallispuku]

Toini-Inkeri Kaukonen suunnitteli Kalajokilaakson ensimmäisen kansallispuvun. Puku tarkistettiin uudelleen vuonna 1996; asiantuntijana toimi museotoimenjohtaja Mariliina Perkko. Kangasnäytteitä vaatetuksesta on säilynyt vain hiukan, joten puvun tarkistustyössä käytettiin apuna perukirjoja sekä kirjallisia kuvauksia. Puku edustaa 1800-luvun empiretyyliä.

Kalajokilaakson kansallispuvun esittely

Röijy

Lyhyt lampaanlapahihainen röijy valmistetaan liivihamekankaasta.

Paita

Puvun kanssa voidaan käyttää kahta erilaista paitaa. Pitkän paidan yliset ovat ohutta puolipellavapalttinaa, aliset karkeampaa ja paksumpaa puolipellava- tai pellavapalttinaa. Lyhyt ylispaita on ohutta puolipellavapalttinaa.

Hame

Voidaan käyttää vaihtoehtoisesti hametta tai liivihametta. Liivihameen vuoritettuun, kiinteään yläosaan on liitetty tiheästi laskostettu hameosa.

Esiliina

Vaihtoehtoisesti palttinasidoksinen tai kuviollinen harsoesiliina.

Päähine

Tykkimyssy päällystetään vaalean kellertävällä kuosiin kudotulla silkillä. Kopan etureuna on uurrettu herttamaiseksi, takana rusetti.

Sukat

Valkoiset puuvillasukat.