Atte Bernhard Carolus Kalajoki (vuoteen 1934 Calamnius) syntyi pohjoissuomalaiseen Calamniuksen kulttuurisukuun Oulussa 24.7.1914. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Oulun Lyseosta syksyllä 1934. Samana vuonna alkoi myös ura lehtimiehenä. Nuorta sanomalehti Kaiun toimittajaa kiehtoi paitsi urheilu myös kirjallisuus, josta muodostuikin keskeinen osa hänen elämäntyötään.

Toimitustyön ohella Kalajoki ehti toimia suomen kielen opettajana Oulun Teknillisessä koulussa vuosina 1957-1964 sekä Oulun yliopiston apulaissihteerinä 1964-1977. Yksi tärkeimmistä meriiteistä Kalajoen uralla oli kulttuurilehti Kaltion perustaminen 1945 yhdessä Reino Rinteen kanssa. Kalajoki toimi lehden päätoimittajaan 1945-1963 ja työskenteli lehdessä aina vuoteen 1987.

Kalajoelle myönnettiin kamarineuvoksen arvonimi 1977 ja vuonna 1983 hänet vihittiin kunniatohtoriksi. Suuri yleisö tuntee hänet kuitenkin parhaiten pakinoitsijana. Kalajoki kirjoitti pakinoita yli 60 vuotta eri lehtiin ja eri nimimerkeillä kuten Petteri Peräpohjalainen. Hänen nimimerkeistään tunnetuin ja eniten käytetty on Panu. Ensimmäinen Panun pakina ilmestyi Kaiussa 14.10.1934. Lisäksi pakinoista on julkaistu kaksi kokoomateosta: Oulun taloja ja tarinoita: Panun pakinoita 55 vuotta (1989) ja Totta ja tarua: Panun pakinoita 66 vuotta (2001).

Koko ikänsä Oulun keskustassa, Pakkahuoneenkadun varrella sijaitsevassa Puistolan talossa asunut Atte Kalajoki kuoli 90-vuotiaana 16.9.2004.

Valtaosa Panun pakinoista käsittelee Kalajoen kotikaupunkia Oulua: sen historiaa, ihmisiä, rakennuksia ja perinteitä. Kalajokea pidettiinkin eräänlaisena oululaisuuden ikonina – muistajana ja vaikuttajana, jonka jälkeensä jättämää kulttuuriperintöä kirjasto haluaa osaltaan olla säilyttämässä.

Digitoituna Panun pakinat ovat kaikkien ulottuvilla, vapaasti verkossa luettavissa.

maanmittausinsinööri Wäinö Calamnius ja sairaanhoitaja Helny Sigrid Maria Aejmelaeus

Puoliso

Oulussa 24.6.1942 Mirjam Kalajoki (os. Hyvönen), synt. 5.9.1920 Sotkamon Vaarankylällä, kuollut 6.12.2010 Oulussa

Katso myös (ulkoinen linkki)