Kansanedustaja ja sittemmin Oulun läänin maaherra Niilo Ryhtä syntyi 26.9.1906 Tammelassa maanviljelijä Aleksanteri Ryhdän perheeseen. Hän kävi kansakoulun, Päivölän maamieskoulun ja valmistui agrologiksi Kurkijoen maamiesopistosta vuonna 1933. Sen jälkeen hän toimi maatalousneuvojana niin Siikajoella, Iissä kuin Kuusamossakin vuosina 1934–1941. Vuodesta 1942 eteenpäin hän toimi Oulun läänin talousseuran rajakonsulenttina. Maatalousneuvojan ja rajaseutukonsulentin toimia hoitaessaan Ryhtä kotiutui helposti Kuusamoon ja tuli tutuksi Koillismaan maatalousväestölle.

Ryhtä valittiin maalaisliiton kansanedustajaksi vuonna 1948. Kansanedustajana hän oli yhteensä liki kahdenkymmenen vuoden ajan, aina vuoteen 1967. Ryhtä ehti hoitaa kansanedustajan uransa aikana ministerin virkaa kolmesti: hän oli kahteen otteeseen sisäasiainministeri vuosina 1963–1966 sekä II kulkulaitosministeri vuosina 1966–1967. Kulkulaitosasiat, erityisesti tieolojen kehittäminen, olivatkin lähellä hänen sydäntään. Niilo Ryhtä toimi valtakunnan politiikassa keskeisillä paikoilla, muttei kuitenkaan noussut puolueessaan sen tunnetuimpien edustajien joukkoon. Omimmillaan hän oli kotiseudullaan.

Ryhtä toimi presidentin valitsijamiehenä vuosina 1950 ja 1962. Hänellä oli myös lukuisia muita luottamustehtäviä, kuten Oulun osuuspankin hallintoneuvoston puheenjohtajuus, Suomen Punaisen Ristin Oulun piirin puheenjohtajuus, Suomen tieyhdistyksen hallituksen jäsenyys sekä Koillis-Pohjanmaan maamieskoulun johtokunnan jäsenyys. Paikallispolitiikan tasolla Niilo Ryhtä istui Kuusamon kunnanvaltuustossa 1947–1967 ja toimi sen puheenjohtajana vuosina 1965–1967.

Niilo Ryhtä toimi Oulun läänin maaherrana vuodesta 1967 vuoteen 1973, jolloin hän jäi eläkkeelle. Hän oli arvostettu virkamies, jonka erityiseksi ansioksi voidaan lukea Oulun yliopistollisen keskussairaalahankkeen edistäminen. Hän saikin tunnustuksen toimistaan keskussairaalan rakennustoimikunnan puheenjohtajana, kun Oulun yliopisto promovoi hänet lääketieteen ja kirurgian kunniatohtoriksi.

maanviljelijä Aleksanteri Knuutila ja Sofia Nikula

kansakoulunopettaja Helmi Laakso