Hämeen Ruovedellä syntynyt Yrjö Valkama muutti nuorena miehenä Oulaisiin. Ensi visiitti Pohjois-Pohjanmaalle jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä Valkaman tie kulki vuonna 1912 monen hänen ikätoverinsa tavoin Atlantin taakse Yhdysvaltoihin etsimään parempaa toimeentuloa. Tällä matkalla vierähti yhdeksän vuotta, minkä jälkeen Yrjö Valkama palasi Oulaisiin ja ryhtyi maanviljelijäksi.

Valkama omaksui työväenliikkeen aatemaailman jo nuoruusvuosinaan. Hän liittyi Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen jäseneksi vuonna 1906. Politiikka oli osa miehen elämää myös Amerikan-vuosien aikana. Valkama suostui vuonna 1922 Suomen Sosialistisen Työväenpuolueen kansanedustajaehdokkaaksi, sillä Oulaisten työväenyhdistys oli asettunut sosiaalidemokraattisen puolueen suuntataistelussa radikaalin SSTP:n kannalle. Eduskunnan ovet avautuivat, mutta ura jäi lyhyeksi. Valkama vangittiin edustajatovereidensa tavoin poliittisista syistä jo seuraavana vuonna. Eduskunnassa Valkama otti osaa oman ammattialansa asioita valmistelleen maatalousvaliokunnan toimintaan.

Valkama ajautui vaikeuksiin myös Suomen Sosialistisessa Työväenpuolueessa. Hän sanoutui irti vasemmiston maanalaisesta toiminnasta, mikä johti hänen erottamisvaatimuksiin. Oulaisten Työväenyhdistys oli haluton toteuttamaan vaatimusta, mutta tunteja kestäneen pohdinnan ja keskustelun jälkeen paikallinen yhdistys lopulta taipui ja Valkama erotettiin puolueen jäsenyydestä.

Valkama teki 1920-luvun puolivälissä uuden, lyhyen Amerikan-matkan, minkä jälkeen hän palasi Oulaisiin. Tällä kertaa hän hankki asuintalon kirkonkylältä ja ryhtyi asioitsijaksi. Valkama liittyi uudemman kerran sosiaalidemokraatteihin ja toimi vuodesta 1929 vuosia Oulun läänin eteläisen vaalipiirin sosiaalidemokraattisen piirijärjestön sihteerinä. 1930-luvulla hän oli myös useita kertoja sosiaalidemokraattien kansanedustajaehdokkaana, mutta äänimäärät eivät riittäneet valintaan. Valkama kirjoitteli ahkerasti työväen lehtiin ja kuului mm. Pohjolan Työmiehen avustajakuntaan.

Valkamalla oli useita kunnallisia luottamustehtäviä, ja sotavuosina hän toimi Oulaisten kunnan viljelyspäällikkönä. Valkama joutui 25.8.1944 liikenneonnettomuuden uhriksi Oulaisten sahan luona ja vammautui niin pahoin, että menehtyi kaksi päivää myöhemmin ”tuntoihinsa tulematta”. Yrjö Valkaman suureksi ansioksi on laskettu, että hän ylläpiti SDP:n toimintaa läpi 1930-luvun vaikeiden vuosien ja takasi työn jatkumisen paikkakunnalla heti sotien jälkeen perinteiden luomalta pohjalta.

vuodesta 1912 Anna-Kaisa Korhonen (1892–1968)

• Suomen eduskunta 1922–1924. Helsinki 1923.
  • 50-vuotias – Pohjolan Työmies 18.8.1937.
  • Yrjö Valkama kuollut – Pohjolan Työ 29.8.1944.
  • Raimo Kemi, Yrjö Valkama – sosialidemokraattinen voimahahmo Oulaisissa – Sosialidemokraattinen vappulehti 1.5.1981.
  • Suomen kansanedustajat 1907–. Helsinki 2000.