Leonard Typpö oli monitoiminen ja lahjakas mies. Päätoimi oli maanviljelys, mutta se lienee jäänyt lähinnä perheen huoleksi. Typpö kulki ahkerasti saarnamatkoilla. Kävipä hän saarnaamassa Yhdysvalloissa asti, missä hän oleskeli 1889–95. Hän oli vanhoillislestadiolaisen (SRK) herätysliikkeen johtohenkilöitä. Hän ei ilmeisesti ollut kovin jyrkkä vaan suvaitsi muidenkin suuntien sananjulistajia.

Leonard Typpö kirjoitti usein uskonnollisiin julkaisuihin. Hän oli myös tuottelias virsirunoilija. Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen julkaisemassa Siionin Laulut ja Wirret-kirjassa on useita Typön runoilemia virsiä.

Leonard Typpö oli suomalaisen puolueen kansanedustajana 1911–14 ja 1917–18 sekä kokoomuksen kansanedustajana vuoden 1918 varsinaisilta valtiopäiviltä alkaen vuoteen 1921 Oulun läänin eteläisestä vaalipiiristä. Häntä ei ehkä äänestetty kansanedustajaksi pelkästään puolueen vuoksi vaan henkilönä, jossa oli niitä ominaisuuksia, joita Kalajokilaakson ja lähiseutujen ihmiset pitivät arvossa: uskonnollisuus, talonpoikaisuus ja isänmaallisuus.

Leonard Typpö sairastui saarnamatkallaan Raahessa. Hän palasi kotiin huonovointisena ja kuoli vähän toista viikkoa sairastettuaan.

talollinen Kaarlo Heikinpoika Alatyppö ja Loviisa Juhontytär Mäkelä

Puoliso

1. Rautiossa 11.7.1886 Fredriika Sipilä, syntynyt 27.6.1869 Rautio, kuollut 11.12.1??? Rautio, vanhemmat Nikodeemus ja Karoliina Sipilä
  2. Rautiossa 23.12.1902 Anna Lyydia Sorvari, syntynyt 18.6.1879 Kalajoki, kuollut 28.5.1959 Rautio, vanhemmat talollinen, pyssyseppä Matti Niilonpoika Sorvari ja Maria Juhontytär Sauvula