Olli Tikka kävi Pyhäjärven uudisasukkaiden edustajana vuonna 1552 kuningas Kustaa Vaasan luona Arbogassa. Tarinan mukaan Pyhäjärven ensimmäinen asukas tuli lautalla Savosta päin Salmen yli Niemeen ja asettui asumaan Tikkalan eli nykyisen kaupungintalon tienoille. Järven yli tultuaan hän kiipesi suureen kuuseen ja sanoi: ”Nyt minä olen kuin tikka puussa.”

Toinen tarina tietää, että tulija oli nimeltään Tikka. Mahdollista on, että tuo ensimmäinen uudisasukas oli Etelä-Savon Tikkasia pyrkimässä pakoon Olavinlinnan veroja ja päivätöitä, mutta myös Pyhäjärvellä eräosuuksia omistavan Jämsän Olkkolan kylässä asui tuohon aikaan Tikkasia. Tikkasten muutto Pohjanmaalle on mahdollisesti tapahtunut jo 1530-luvulla.

Vuonna 1544 mainitaan Salon kesäkäräjillä Olli Tickaijnen. Ollin sukunimenä on asiakirjoissa vuoroon sekä Tikka että Tikkanen. Vuonna 1546 Jussi Tikka sai sakot, kun kaatoi kaskeksi kylän karjalaitumen ja hevoshaan.

1550-luvun alussa Pyhäjärvellä oli viisi seuraavalle vuosisadalle säilyvää taloa:

• Olli Tikan Niemi
  • Jussi Tikan Oikkonen
  • Pekka Tapaninpojan Sammallahti
  • Paavo Väisäsen Väisälä
  • Olavi Heikinpojan Leskelä.

Lisäksi oli kaskimiehiä ja lappalaisia. Jämsäläiset kävivät kuninkaissa 1550 ja valittivat savolaisten kaskimiesten ja Pohjanmaan lappalaisten tekevän vahinkoa heidän erämaillaan. Kun kuninkaasta ei ollut apua, jämsäläiset polttivat Pyhä- ja Kalajokilatvojen uudisasutukset kesällä 1551. Säilyneen asiakirjan mukaan Olli Tikka Pyhäjärveltä ja Pekka Rautia Kalajoelta kävivät Kustaa-kuninkaan luona Arbogassa 5.5.1552 ja saivat esittämänsä tuomiokirjan perusteella kuninkaan turvakirjeen, jossa jämsäläiset velvoitettiin korvaamaan tekemänsä vahingot.

Olli Tikka oli Niemen isäntä 1553–91. Käräjäpöytäkirjojen mukaan hän oli periksiantamaton etujensa valvoja. Tikkaa vastaan nostettiin 47 vuoden aikana kaikkiaan 14 syytejuttua. Hänelle tuomittiin sakkoja niskottelusta pappia ja esivaltaa vastaan, omankädenoikeudesta sekä nyrkkitappeluista kaskimailla ja kalavesillä. Kantajana Tikka oli kolme kertaa.

Ansioita Tikalla on kahden, kolmen miehen edestä, mutta ei ole aivan mahdotonta, että pyhäkkäitten kantaisä, tarinan Tikka ja kovanyrkkinen kuninkaissakävijä Olli Tikka olisivat sama mies. Jos hän lautalla Salmen yli meloessaan 1530-luvulla oli kaksissakymmenissä, niin kävi hän vuonna 1591 Niemen isännyydestä luopuessaan yhdeksättä kymmentään.