Heino Tavasti aloitti koulunkäyntinsä vuonna 1892 rakennetussa Tyngän koulussa, jonka nimi on myöhemmin muutettu Tavastin kouluksi. Kansakoulun jälkeen hän kävi maamieskoulun Ylivieskassa 1908 ja jatkoi sitten maanviljelyä isänsä jälkeen Tyngänkylässä, jonne hänen isoisänsä oli muuttanut Ylivieskasta 1871. Heino Tavastin isännyyden aikana tilalla oli peltoa noin 82 ha ja metsää noin 300 ha. Tavasti tunnettiin uudistushaluisena maanviljelijänä. Peltojen salaojitus oli Keski-Pohjanmaalla harvinaista 1900-luvun alkupuoliskolla, mutta Tavastin tiloista suurin osa oli salaojitettu vuoteen 1940 mennessä. Hän hoiti kirjanpitotilansa kahdenkertaista kirjanpitoa yli 40 vuoden ajan. Tavastin tila oli pitkään myös harjoittelutila.

Heino Tavasti oli mukana lukuisissa luottamustoimissa. Kalajoen kunnanvaltuustoon hän kuului 1919–56 eli 37 vuotta. Vuosina 1937–53 hän oli valtuuston puheenjohtaja. Tavastin koulun johtokunnassa hän oli 1913–60, metsälautakunnassa 1927–60 ja ojituslautakunnassa 1936–54. Kirkkovaltuuston jäsen hän oli 1945–58. Tasavallan presidentin valitsijamiehenä Tavasti oli 1937, 1940 ja 1956. Hän oli mukana perustamassa Kalajoen Ylipään osuusmeijeriä ja kuului sen hallitukseen vuodesta 1915 vuoden 1959 loppuun. Hän oli vahvasti vaikuttamassa myös Tyngän Mylly- ja Sähköosuuskunnan perustamiseen 1916 ja toimi mainitun osuuskunnan isännöitsijänä kahden vuoden ajan sekä useita vuosia johtokunnassa.

Heino Tavasti kuului Kalajoen osuuskaupan perustajiin ja kuului kaupan hallintoneuvostoon vuodesta 1925 kuolemaansa asti. Jo 21-vuotiaana hän aloitti Kalajoen säästöpankin isännistössä, jossa hän toimi vuoteen 1932. Sen jälkeen hänet valittiin pankin hallitukseen, johon hän kuului kuolemaansa saakka. Luottamusmieskautta kertyi yhteensä 50 vuotta. Vuonna 1961 säästöpankki perusti Heino Tavastin nimeä kantavan rahaston, jonka tuotosta annetaan apurahoja maatalousopintoihin kalajokisille nuorille.

Heino Tavasti oli Keski-Pohjanmaan meijeriliiton hallituksen jäsen sen perustamisesta eli vuodesta 1925 kuolemaansa saakka. Keski-Pohjanmaan maanviljelysseuran johtokunnan jäsenenä hän oli 1928–58. Keski-Pohjanmaan maataloustuottajien liiton johtokunnan jäsen hän oli 1928–61. Osuusteurastamo Karjapohjolan hallintoneuvoston jäsen hän oli 1948–58. Hän oli myös Osuuskunta Metsäliiton hallintoneuvoston jäsen.

Heino Tavasti oli luonteeltaan vaatimaton, mutta hänellä oli runsaasti aloitekykyä ja ahkeruutta. Vuonna 1956 hän sai talousneuvoksen arvonimen.

maanviljelijä Joonas Sefanias Tavasti ja Anna Sofia Kallentytär Alatalo

Puoliso

1. Kalajoella 30.10.1910 Matilda Juhontytär Kärnä, syntynyt 19.9.1885 Liminka, kuollut 14.4.1917 Kalajoki
  2. Kalajoella 23.5.1920 edellisen sisar Elisabet Juhontytär Kärnä, syntynyt 2.1.1890 Liminka, kuollut 26.5.1964 Kalajoki, vanhemmat tilallinen Juho Juhonpoika Kärnä ja Brita Kaisa Juhontytär Väisänen