Haukiputaan yhteiskoulun pitkäaikainen rehtori ja filosofian maisteri Mirja Suomela syntyi vuonna 1913 Mouhijärven pappilassa. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin Tyttölukiosta vuonna 1932 ja suoritti viisi vuotta myöhemmin filosofian kandidaatin tutkinnon Helsingin yliopistossa pääaineinaan kotimainen kirjallisuus ja suomen kieli.

Mirja Suomelan opettajanura alkoi Merikarvian yhteiskoulussa, jossa hän ryhtyi opettamaan äidinkieltä. Sittemmin Suomela työskenteli opettajana myös Jyväskylässä, Helsingissä, Kouvolassa ja Kajaanissa. Sota-aikana hän toimi lottana muun muassa Vienan Karjalassa ja Juntusrannassa. Ansioistaan lottatoiminnassa hänelle myönnettiin 2. luokan Vapaudenmitali ja Vuosien 1939–1940 sodan muistomitali.

Vuonna 1948 Mirja Suomela muutti perheineen Haukiputaalle. Kaksi vuotta myöhemmin aloitti toimintansa Haukiputaan kunnan omistama yksityinen neliluokkainen oppikoulu, jonka ensimmäiseksi rehtoriksi Suomela valittiin. Rehtorin ammatti oli vaativa virka, jonka hoitamiseen Mirja Suomela paneutui innokkaasti koko tarmollaan. Aluksi koululla ei ollut edes omia tiloja, sillä oma koulutalo valmistui vasta vuonna 1961. Samanaikaisesti koulu oli laajentunut 8-luokkaiseksi oppikouluksi, ja Suomela teki suuren työn rakentaessaan ja kehittäessään koulua. Tuohon aikaan rehtoreilla ei ollut apunaan esimerkiksi kanslisteja, vaan heidän vastuullaan olivat niin opettajien ja henkilökunnan palkat, valtionavustuksien anominen kuin koulurakennuksista ja rakentamisesta vastaaminenkin. Vuonna 1965 Mirja Suomela jätti rehtorin tehtävät ja siirtyi yhteiskoulun ja sittemmin Haukiputaan lukion äidinkielen vanhemman lehtorin virkaan. Hän oli arvostettu ja kunnioitettu opettaja, joka vaati paljon niin itseltään kuin työtovereiltaankin. Suomela jäi eläkkeelle vuonna 1972.

Mirja Suomela harrasti koko elämänsä ajan aktiivisesti lähetystyötä. Lisäksi hänen harrastuksenaan oli kirjoittaminen, ja hän julkaisikin muun muassa nuortenkirjan Tule kanssani Tuulentaloon. Suomelan sydäntä lähellä olivat erityisesti Unkari ja unkarin kieli. Hän opiskeli unkaria aktiivisesti aivan viime vuosiinsa saakka ja käänsi esimerkiksi unkarinkielisiä lastensatuja suomeksi.

isä kappalainen Eeli Hakala

• Heikki Seppälä: In memoriam Mirja Suomela. Rantapohja 25.9.2001, s. 2
  • Heikki Seppälä: Rehtori käynnisti ja kehitti Haukiputaan yhteiskoulua: filosofian maisteri Mirja Suomela. Helsingin sanomat 4.10.2001, s. A14