[Kuva: Maalaus E. Kukkonen 1990]
Maalaus E. Kukkonen 1990

Iso-Räisänen oli oikealta nimeltään Lasse Lassenpoika Räisänen. Hänestä on jäänyt paljon tarinoita jälkipolville. Hänen sanotaan olleen tavallista miestä kookkaamman ja väkevämmän. Taruolento hän ei ole vaan todellinen henkilö, joka mainitaan ensimmäisen kerran Utajärven Ahmaksen talollisena vuoden 1575 kymmenysluettelossa. Oletettavasti hän kuoli 1590-luvulla. Hän oli perheellinen mies, ja tänään Utajärvelläkin asuu satoja Iso-Räisäsen jälkeläisiä.

Ilmeisesti hän oli legenda jo eläessään; siksi paljon hänestä on tarinoita vieläkin. Hänen suuresta koostaan kerrotaan mm. näin: Iso-Räisänen oli niin suurikokoinen mies, ettei voinut ottaa kestikievaria taloonsa. Yksi hevonen ei olisi jaksanut kyyditä matkustajia painavan kyytimiehen lisäksi. Niinpä kievari sijoitettiin Kivariin.

Iso-Räisäsellä kerrotaan olleen pakosauna Leppiojan varrella. Pakosauna oli paikka, jonne mentiin piiloon, kun vainolainen saapui kylään. Kerran Iso-Räisäsen pakosaunalle osuivat vainolaiset. Nähdessään Räisäsen yksin sydänmaalla he ihastuivat ja sanoivat: ”Ahah, jopa nyt olet säkissä!” Tuohon vastasi Räisänen: ”Ette ole vielä säkinsuuta kiinni panneet.” Venäläiset alkoivat Räisästä kiiruhtaa sanoen: ”A, jouvu sie, pane kengät jalkaan, lähe tavarata näyttämään!” Räisänen paneskeli kenkiä jalkaansa ja tuumasi: ”Oota miestä kenkineeksi, koska ootit kasvaneeksi!” Saatuaan kengännauhat kiinni tuumasi hän: ”Nyt lähetään!” Hänellä oli aseinaan pikiöljypullo ja tuppivyö, johon oli kiinnitetty puukko ja tuluskukkaro. Nämä kädessään hän alkoi kahden puolen hosua ja ajaa vihollisia kohti Hietasiltaa. Iso-Räisänen löi aina sitä kuka kulloinkin sattui eteen niin, että miehet kaatuivat hänen ympäriltään tai juosta hutkivat pakoon. Kaiken lisäksi Räisänen vielä latoi vainolaisten ruumiit kaulasta ristikkäin tapuliin. Myöhempinä vuosina olivat ihmiset käyneet katsomassa luurangoista muodostunutta ristinmuotoista muistomerkkiä.

Kerran taas asettui 12-miehinen venäläisjoukko yöksi Torakankaan päähän. He rupesivat nuotiolle maata ja panivat mukanaan olevan jousipyssyn oksalle yön ajaksi. Jousi alkoi riskaa oksalla. Silloin venäläiset tuumasivat itsekseen: ”Rissa sie mitä rissat, huommenna mie sulla Räisäsen ripsahutan!” Räisänen sattui erään toisen miehen kanssa olemaan lähiseudulla, kuuli vihollisten tuuman ja tiesi siis olla varuillaan. Kun venäläiset nukkuivat, tuli hän toverinsa kanssa ja tappoi keihäällä kaikki 12 miestä.

Rokuanvaarallakin oli ollut eräs pakosauna. Sinne saapui 9 venäläistä miestä ja he surmasivat mitään vastarintaa kokematta saunaan paenneen väen. Iso-Räisänen sattui tulemaan paikalle ja ajoi yksinään venäläiset pakoon.

Rauha oli jo tehty, mutta vielä tuli rajan takaa vainolaispartio kostamaan Räisäselle. Tulivat yöllä Räisälään, etumies ase kädessä. Iso-Räisänen itse nukkui kyljellään penkillä. Yksi vieraista sanoi etumiehelle: ”Elä koske tuohon mieheen, katso – sen ronkka yltää neljännen hirsikerran kohdalle.” Räisänenkin siihen heräsi, ja vieraille tuli äkkilähtö.