Kalle Rönkkö syntyi savupirtin pojaksi Vieremän Puomilassa. Kahden vuoden kiertokoulun ja kodin opetuksella hän osasi lukea, veisata ja viljellä maata. Maan tavan mukaan hän lähti 1920–30-lukujen vaihteessa Yhdysvaltoihin kultaa vuolemaan. Hän oli siellä hiili- ja kultakaivoksilla kaivosmiehenä, kunnes koti-ikävä pakotti neljän vuoden kuluttua takaisin.

Avioiduttuaan 1933 hän osti Amerikassa säästämillään rahoilla vaimonsa vanhempien perustaman Väisästen kaupan Pyhäjärven Ol. Salmenkylältä. Kaupan nimeksi pantiin Sekatavarakauppa Kalle Rönkkö. Työ Amerikassa opetti hänelle englannin kielen ja kivien räjäyttelyn. Sotiminen ryssää vastaan innosti hänet venäjän kieleen ja rauhan aikana hän opetteli viroa. Jotain 1940-luvun kylän merkkimiesten päätöksenteosta kertoo sekin, että Kalle Rönkkö räjäytti manttaalikunnan esimiehen Samppa Mustaparran kanssa Vesikosken patruunan Einari Haaviston tekemän säännöstelypadon. Haaviston varassa olivat sentään koko seudun sähkövalot. Einari, Samppa ja Kalle löivät aamulla kättäpäälle, eikä sen jälkeen asiasta vihoiteltu.

Kalle Rönkkö kertoi kyläläisille värikkäistä maailmanmatkoistaan ja rakensi sovinnollisesti lautakunnissa olemalla, erityisemmin politiikkaan osallistumatta, taitojensa mukaan asuinkylänsä hyvinvointia. Kalle Rönkölle maanviljelys oli oikeaa työtä; tietenkin myös suutarin ja sen tapaisten työ oli hyväksi, koska niitä ihmiset tarvitsivat, mutta herroille hän antoi huutia: ”Herroja on liikaa, ja niillä on kovin helppo mahdollisuus asemansa väärinkäyttöön.” Kesän kynnyksellä, kun ladonpohjat oli hamuttu, hän haisteli kesäntuloa. ”Pitää tilata Pohjanmaalta pari heinälastia, ruoho ei vielä nouse.” Kauppiaan työ, ostaminen ja myyminen, silloin kun se oli alusta alkaen yksinkertaisen konstailematonta, oli oikeaa työtä. Kaupan riski ja syksyn halla; niillä ei pitänyt leikitellä. Tavallista oli, että kesäkuussa, takatalven yllättäessä, Kalle Rönkkö pyöritti heinäpaalujansa syrjäkylän pikkueläjän kuormaan. Jotain tästä kauppiaan ja kyläläisten vastuullisuudesta toisilleen kertonee se, että he eivät halunneet olla eivätkä olleet toisilleen kuollessaan velkaa. Kauppayrityksestä tehtiin osakeyhtiö 1960, jolloin johtoon siirtyi toisen sukupolven edustaja. Rönkkö Oy:n tavaratalo rakennettiin nykyiselle paikallaan 1966.

talollinen Juho Rönkkö ja Johanna Vatanen

Puoliso

Pyhäjärvellä Ol. 6.8.1933 diakonissa, kauppias Sanna (Sanni) Serafia Niemi, o.s. Väisänen, syntynyt 11.8.1908 Paavola, vanhemmat kauppias Heikki Väisänen ja Serafia Lodde