Nora Europaeuksen isä A. J. Europaeus (1797–1870) toimi Liperin kirkkoherrana. Kymmenlapsisen perheen äiti, helsinkiläisen kauppiaan tytär Selma Augusta Lampa (1814–1852) kuoli Noran ollessa kolmevuotias. A. J. Europaeus muun muassa perusti ensimmäisen suomenkielisen kansankirjaston ja oli monin tavoin mukana rakentamassa autonomista Suomea.

Nora Europaeus ja hänen sisarensa Thekla lähtivät opiskelemaan Jyväskylän seminaariin. Nora joutui luopumaan opiskeluista heikentyneen terveyden vuoksi. Seuraavana talvena hänen tiedetään seuranneen professori Chydeniuksen kemian luentoja Helsingissä. Hän oli luennoilla ainoa nainen. Seuranaan hänellä oli veljensä, suomalaisen hammaslääketieteen uranuurtaja Matti Äyräpää. Näillä luennoilla saatuja tietoja hän myöhemmin hyödynsi kehittäessään maataloutta ja puutarhaviljelyä.

Nora Europaeus meni vuonna 1875 naimisiin pastori Juho Pöyhösen kanssa, joka sai samoihin aikoihin kappalaisen paikan Pielisjärveltä. Nora Pöyhönen hoiti virkatalon maanviljelystä ja perehtyi alaan lukemalla muun muassa Arrheniuksen maanviljelysoppia ja professori Rindellin maanviljelyskemiaa.

1880-luvun puolivälissä Juho Pöyhönen sai kirkkoherran viran Haapavedeltä. Pielisjärven virkatalon tarkastuksessa annettiin lausunto, jonka mukaan talon maanviljelys oli huolellisesti ja taitavasti hoidettu.

Kun Pöyhöset tulivat Haapavedelle vuonna 1886 Pielisjärveltä, ruustinna oli 37-vuotias ja rovasti 47-vuotias. Lapsia oli viisi: Maiju Eleonora (1879–1930), Matti (1880–1954), Anni Augusta (1882–1974), Elsa (1883–1940) ja Yrjö Emmanuel (1885–1973). Haapavedellä perhe kasvoi vielä yhdellä lapsella, Väinöllä (1890–1922).

Liperin pappilassa, Nora Pöyhösen lapsuudenkodissa, oli kasvatettu ja syöty vihanneksia. Kun Pöyhöset muuttivat Haapavedelle, ruustinna kiinnitti huomiota paikkakunnan yksipuoliseen ravintoon. Hänen elämäntyökseen muodostui kasvisten viljelyn ja elintarvikkeiksi hyödyntämisen edistäminen. Ajatus yhdistää näiden kahden taidon opettaminen oli ainutlaatuinen, ja vuonna 1892 aloitti Haapavedellä Nora Pöyhösen johtamana Haapaveden kasvitarha- ja keittokoulu. Koulu toimii edelleen Haapavedellä nykyisellä nimellään Haapaveden kotitalous- ja sosiaalialan oppilaitos.

Maija-Liisa Niemisen ja Katariina Anttilan tekemässä Luomukeittokirjassa on Nora Pöyhösen ja hänen koulunsa historiasta kertova osuus kokonaisuudessaan. Tämä henkilökuvaus on vain osa historiikista.

teologian tohtori Anders Josef Europaeus ja Selma Augusta Lampa