Kansanedustaja Kalle Nurmela syntyi vuonna 1882 Pudasjärvellä, Livon Nurmelassa. Hän kävi kansakoulun Kurenalla ja lähti sen jälkeen Oulun lyseoon, josta hän valmistui ylioppilaaksi 1900-luvun taitteessa.
Valmistumisensa jälkeen tuore ylioppilas ryhtyi tekemään metallialan kaiverrustöitä ja kehittyikin alalla taitavaksi ammattimieheksi. Työskenneltyään muutaman vuoden hän jatkoi opintoja Helsingissä Teknillisessä korkeakoulussa, jossa hän suoritti maanmittausalan diplomi-insinöörin tutkinnon. Valmistumisensa jälkeen Nurmela palasi pohjoiseen. Hän sai aluksi paikan Oulun läänin apulaismaanmittarina. Vuodesta 1919 eteenpäin hän toimi vanhempana maanmittausinsinöörinä.

Kalle Nurmela avioitui ylikiiminkiläisen Fanny Pykyn kanssa, ja 1900-luvun alkuvuosina nuoripari osti Ylikiimingin Vesalankylästä Ylivesan tilan, jota he asuttivat vuoteen 1922 saakka. Vuonna 1937 Nurmela siirtyi Turun ja Porin läänin toimitusinsinöörin tehtäviin.

Vuonna 1914 Kalle Nurmela valittiin Oulun läänin pohjoisesta vaalipiiristä maalaisliiton ehdokkaana kansanedustajaksi. Hän oli tuolloin ainoa akateeminen edustaja eduskuntaryhmässään. Hänet valittiin vielä toiselle kaudelle vuosiksi 1917–1918. Nurmela toimi edustajakautenaan puolueensa ryhmäpuheenjohtajana. Hänelle läheisiä asioita olivat syrjäseutujen asutustoiminnan ja siihen liittyvien liikenneyhteyksien kehittämishankkeet. Hän kuului useisiin valiokuntiin, muun muassa laki- ja talousvaliokuntaan sekä tullivaliokuntaan. Kalle Nurmelalla oli myös muita luottamustehtäviä: hän oli esimerkiksi yksi sanomalehti Liiton perustajajäsenistä ja toimi Ylikiimingin kunnan hallinnossa luottamusmiehenä.

Kalle Nurmela menehtyi äkillisesti vuonna 1941 vieraillessaan ystäviensä luona Pudasjärvellä.

maanviljelijä Johan Henrik Weteläinen ja Kreeta Matilda Kokko

Fanny Pyky

Lähdeluettelo

• Jokikokko, Kalevi: Maanmittausinsinööri ja kansanedustaja Livojokivarrelta, Kalle Nurmela. Iijokiseutu 29.1.2004, s. 10–11
  • Eduskunta, Kansanedustajat 1907–