Kalajoen tuolloin Taluskylään luetun Metsälän talon jaon jälkeen toisen talon isännäksi merkittiin 1676–97 Matti Matinpoika. Hän oli lautamiehenä vuodesta 1681, mutta hänet ja kaksi muuta lautamiestä erotettiin 1696, koska he olivat nimismies Iisakki Ilckenin kehotuksesta väittäneet häntä viattomaksi veronkavallukseen vaikka tiesivät asian oikean laidan.

Matti Metsälä oli Pohjanmaan pohjoisen kihlakunnan talonpoikien edustajana vuoden 1682 tärkeillä valtiopäivillä, joilla Kaarle XI vahvistutti yksinvaltansa, laajensi oikeuttaan reduktioon eli aatelisille annettujen läänitysten peruuttamiseen ja perusti ruotujakoisen sotaväen. Metsälä esiintyi kalajokelaisten luottamusmiehenä myös seurakunnallisissa asioissa; hän kävi muun muassa 1684 Turussa puhumassa piispalle maisteri Josef Joosefinpoika Mathesiuksen puolesta, jotta tämä nimitettäisiin kirkkoherraksi, kuten tapahtuikin.

isä talollinen Matti Fransinpoika Metsälä

puolisona mainittu 1676–97 Aune Paavontytär