Ylivieskan kunnan sosiaalijohtaja Matti Melantie syntyi 17.2.1921 Ylivieskassa. Hän oli mukana luomassa Ylivieskan kunnallista virkakoneistoa ja sodan jälkeistä sosiaalitointa vaikeissa olosuhteissa, puutteen ja suuren avuntarpeen vallitessa. Melantie työskenteli ahkerasti itseään korostamatta ja pitämättä lukua virkamiesten työajasta: hän lähti tarvittaessa selvittelemään asioita vaikka lauantai-iltana saunan lauteilta.

Matti Melantie aloitti Ylivieskan kunnan toimistoapulaisena vuonna 1948 ja oli siten kunnan ensimmäisiä virkamiehiä. Hän eteni urallaan huoltosihteeri-lastenvalvojan tehtävistä sosiaalisihteeriksi, kunnes hänet vuonna 1973 nimitettiin kunnan sosiaalijohtajaksi. Tätä tehtävää Melantie hoiti eläkkeelle jäämiseensä saakka vuoteen 1984.

Melantien harrastuksista ennen sotia mainittakoon yleisurheilu, jota hän harrasti innokkaasti. 100 metrin juoksu oli miehen suosikkilaji, ja vuonna 1937 hän voitti Nivalassa 18-vuotiaiden piirinmestaruudenkin. Sittemmin Matti Melantie harrasti myös piirtämistä ja maalaamista, mutta hänen rakkain ja merkittävin harrastuksensa oli kotiseututyö, johon hän paneutui koko sydämellään. Melantie oli käytännön kotiseututyöntekijä, joka oli innostunut vanhoista asioista jo lapsuudessaan. Hän oli mukana perustamassa vuonna 1954 alkunsa saanutta Ylivieskan Kotiseutuyhdistystä. Hän toimi yhdistyksen pitkäaikaisena sihteerinä ja oli järjestämässä myös pitäjäpäiviä Ylivieskaan. Melantie kuului Suur-Kalajoen historiatoimikuntaan ja Ylivieskan paikallishistoriatoimikuntaan ja oli kokoamassa ensimmäistä osaa Ylivieskan veteraanikirjasta. Hänellä oli myös lukuisia sosiaalialan luottamustehtäviä. Lisäksi hän toimi useaan otteeseen keskusvaalilautakunnan sihteerinä.

Ylivieskan kaupunki olisi halunnut palkita Matti Melantien joko sosiaali- tai kotiseutuneuvoksen arvonimellä, mutta tämä ei halunnut ottaa nimeä vastaan vaan arveli rahoille olevan parempaakin käyttöä. Eläessään hän sai kuitenkin lukuisia ansiomerkkejä, mm. Suomen Kaupunkiliiton kultaisen ansiomerkin sekä Pro Ylivieska -mitalin.

Osana kotiseutuharrastustaan Matti Melantie merkitsi muistiin vanhoja paikallisia tarinoita ja keräsi vuosien varrella laajan kokoelman vanhoja valokuvia. Hänen kuolemansa jälkeen arkisto luovutettiin Ylivieskan kaupungin hallintaan. Arkisto sisältää lähes 1 000 kotiseutuaiheista valokuvaa sekä satoja liuskoja Melantien tallentamaa paikallista historiaa, kansanperinnettä ja tarinoita. Arkistossa oli myös pöytäkirjoja, kaitafilmejä, diasarjoja, muinaisesineitä sekä haastatteluäänitteitä vuoden 1918 tapahtumista Ylivieskassa. Arkistolahjoitus on historiallisesti arvokas, ja erityisesti valokuvakokoelma on paikallisesti vailla vertaa.

Matti Melantie kuoli Oulussa 84-vuotiaana 22.10.2005.

Aino Laitala