Vilho Mehtälä oli useita kertoja Oulun läänin sosiaalidemokraattien kansanedustajaehdokkaana. Hän sai osakseen laajaa arvonantoa maakunnassa. Sen perustana olivat hänet selkeät kannanottonsa eri asioihin ja hänen monet edustustehtävänsä.

Mehtälä oli Haapajärven kunnanvaltuuston jäsen 1921–1930, 1934–1935 ja 1945–1964. Kunnanhallituksen jäsen hän oli 1945–1960, josta ajasta kunnanhallituksen puheenjohtajana 1946–1948. Sosiaalilautakunnan puheenjohtajuutta hän hoiti 1927–1929 ja 1955–1960. Vaalilautakuntaan hän kuului 30 vuotta (1920–1950). Hän oli taksoituslautakunnan (verolautakunnan) jäsen useita vuosia ja hoiti myös taksoitussihteerin tehtävää.

Vilho Mehtälän kunnallisiin luottamustehtäviin kuuluivat edelleen vuokra- ja asutuslautakunnan sekä rakennuslautakunnan ja kirkonkylän kansakoulun johtokunnan jäsenyys. Sosialidemokraattisen työväenyhdistys Sarastuksen sihteerinä Mehtälä toimi 15 vuotta.

Kun Haapajärvelle puuhattiin maamieskoulua 1947 oli Mehtälä kunnan edustajana mukana ja näin koulun perustajajäsen. Maamieskoulun johtokunnassa hän oli 1949–1963. Merkittävän päivätyön Mehtälä teki Haapajärven sähköosuuskunnan toimitusjohtajana 1940-luvulla, jolloin kunnan alue sähköistettiin sivukyliä myöten. Kun sähköverkosto luovutettiin Revon Sähkö Oy:lle, Mehtälä jatkoi pitkään yhtiön johtokunnassa.

Hän oli Haapajärven seurakunnan kirkkovaltuuston ja kirkkohallintokunnan jäsen. Mehtälän aloitteesta Haapajärvelle perustettiin 1923 Kalajokilaakson osuusliikkeen sivumyymälä, ja hänet valittiin liikkeen hallintoneuvostoon. Myöhemmin Mehtälän aloitteesta Haapajärvelle perustettiin Haapajärven osuusliike. Kun Haapajärven ja Reisjärven osuusliikkeet yhdistyivät, syntyi Osuusliike Kolmipohja.

Osuustoimintaveteraani Vilho Mehtälälle myönnettiin 1961 arvostettu Rochdale-mitali. Hänelle on myönnetty myös Suomen Leijonan ansioristi ja Maalaiskuntien Liiton hopeinen ansiomerkki. Vuonna 1964 hänelle myönnettiin pitäjäneuvoksen arvonimi.

Emanuel (Manna) Mehtäla ja Ida Tuomaala

Puoliso

Haapajärvellä 11.3.1922 Elli Nuorala, syntynyt 21.2.1897 Haapajärvi, kuollut 13.4.1994 Haapajärvi, vanhemmat itsellinen Jussi Nuorala ja Briita Leena Kilja